Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Lekári hrozia štrajkom

BRATISLAVA - V bratislavskej fakultnej nemocnici hrozí v decembri štrajk. Zdravotníci totiž nie sú spokojní so svojimi platmi, ale zvýšenie miezd sa v tomto roku už neplánuje, povedal ČTK zástupca nespokojných zamestnancov Tibor Barta.

Ekonomické možnosti nemocnice umožnia podľa jej hovorkyne Rút Geržovej rast platov až v budúcom roku.

"Hrozí vyhlásenie štrajku pre nezvyšovanie platov," povedal po dnešnom rokovaní s vedením nemocnice Barta. Zdravotníci z bratislavskej fakultnej nemocnice, ktorá zastrešuje štyri najväčšie zdravotnícke zariadenia v hlavnom meste krajiny, totiž už skôr žiadali, aby sa im mzdy zvýšili od septembra o 40 percent.

Doposiaľ sa však ich požiadavka podľa Bartu nenaplnila a veľké očakávania nemá Barta ani od vyjednávania pred sprostredkovateľom. Po ňom by mal nasledovať štrajk, povedal. "Budeme liečiť iba nevyhnutné prípady," opísal formu protestu. Rovnakým spôsobom bratislavskí lekári štrajkovali aj vlani, ale súd im napokon protest predbežným opatrením zakázal.

S platmi sú dlhodobo nespokojní nielen zdravotníci v bratislavskej nemocnici. K zhoršeniu situácie podľa ich zástupcov navyše prispela novela Zákonníka práce, podľa ktorej môžu zdravotníci odpracovať menej nadčasov ako v minulosti. Lekári síce privítali, že v práci by podľa zákona mali tráviť menej času, ale sú proti tomu, aby sa im pre menší počet nadčasov znižoval plat. "Nízke mzdy sú hlavnou príčinou odchodov lekárov do zahraničia," dodal Barta.

Ministerstvo zdravotníctva však v minulosti namietalo, že mzdy zdravotníkov sa môžu zvyšovať len o toľko, koľko umožňujú zdroje peňazí v zdravotníctve. Lekárom vo fakultných nemocniciach, ktorí podľa odborov zarábajú viac než v bežných zariadeniach, sa podľa ministerstva zvýšili hrubé mzdy v treťom štvrťroku na asi 45.700 korún. Je to približne o 9000 korún viac, ako v rovnakom období minulého roka, informovala ČTK hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Silvia Balázsiková.

Barta však namietal, že údaje o mzdách sú skreslené veľkým počtom nadčasov, ktoré zdravotníci odpracovali. Odborári už skôr tvrdili, že maximálny limit nadčasov sa prekračuje aj po tom, ako začala platiť novela Zákonníka práce.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu