Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Mladá mama 2-ročného Olivera: Chcem skončiť ôsmy ročník

Ešte školopovinná ôsmačka Anna (15) má zo svojho už dvojročného syna Olivera radosť. Zobraziť galériu (4)
Ešte školopovinná ôsmačka Anna (15) má zo svojho už dvojročného syna Olivera radosť. (Zdroj: Nový Čas)

KROMPACHY - Vyzerajú ako brat a sestra! Olivera (2) delí od Anny (15) iba trinásť rokov. Ich príbuzenský vzťah je však úplne iný. Žiačka ôsmej triedy Základnej školy v Krompachoch je už dva roky matkou. Jednou z najmladších na Slovensku!

O tom, ako otehotnela, rozprávať nechce. Polícia prípad vyšetrovala ako podozrenie zo znásilnenia. Napriek tomu je Oliver miláčikom rodiny. O malého chlapca sa starajú aj jej rodičia a pomáhajú aj starkí, ktorí ešte nemajú ani päťdesiat.

„Chcem dokončiť ôsmy ročník a dohnať resty v škole. Preto sa pri Oliverovi striedajú aj moji rodičia. Mám ho veľmi rada,“ netajila Anna, ktorú pred takmer tromi rokmi priviedol do druhého stavu neznámy muž.

Prípadom sa pre podozrenie zo znásilnenia zaoberala aj polícia, no vyšetrovanie prerušila s tým, že páchateľ je neznámy.

Napriek tomu vtedy 13-ročná Anička príchod svojho syna na svet zvládala hrdinsky. Predvlani 10. novembra porodila bez komplikácií cisárskym rezom. Aj keď si ju odborníci nechali na pozorovanie v nemocnici o niekoľko dní dlhšie, všetko nepríjemné sa postupne snaží úspešne vymazať z pamäti.

„Plakať nám už nepomôže, musíme držať pokope. Máme dosť lásky aj pre Olivera!“ povedala Aničkina mama Albína, ktorá sa popri Anne stará aj o ďalšiu dcéru Sabinu (14). Ako tridsaťtriročná je už babkou. S nezamestnaným manželom Zoltánom (32) a svojimi rodičmi Annou (49) a Viliamom (49) žijú spoločne v okrajovej štvrti Krompách. O Oliverovi hovoria len ako o poklade. „Len nech je zdravý! Prekonal šelest, ale inak je v poriadku. Aničke všetci pomáhame, ako môžeme. Len aby nemyslela na to, čo sa jej prihodilo. Už sa to veru neodstane, odplatiť sa to dá iba dobrom,“ zdôraznila Albína. Ešte ani nie 50-ročná prababka Anna možnosť, že by si jej vnučka dieťa dala vziať, úplne zavrhla: „Také niečo u nás ani nikdy neprichádzalo do úvahy! Veď aj suka si svojho potomka chráni, a nieto ešte človek, ktorý má rozum!“

Mladučká mamička Anna zvláda svoje materské povinnosti aj s učivom zo základnej školy len vďaka príbuzným. Podľa nich by mala v štúdiu pokračovať. „Pomáha v domácnosti, dobre varí a aj šije. Nestratí sa! Len peňazí je málo,“ povedala Albína. Okolie jej dcéru nikdy neodsudzovalo. Možno aj preto, že na Spiši deti rodia deti čoraz častejšie. Pred dvoma rokmi totiž v krompašskej nemocnici rodilo až sedem mamičiek mladších ako 15 rokov! „Anička je mladá, no prajeme jej aj ďalšie deti. Koľko Boh dá!“ uzavrela jej mama.

ČO NA TO ODBORNÍČKA

Pôrod v mladom veku sa podľa odborníkov môže podpísať pod poruchy nálad, stavy úzkosti i fóbie a nepriaznivo vplývať na ďalší sexuálny vývoj. „K nežiaducemu tehotenstvu častejšie dochádza práve u slobodných matiek zo slabších vrstiev spoločnosti. Na to, ako sa s tým vyrovnajú, však nie je recept. V každom prípade ich treba usmerniť. Nielen zo strany ich starých rodičov, ktorí tieto deti aj tak vychovávajú, ale aj odborníkov. Predíde sa tak zbytočným problémom v osobnostnom vývoji matky i jej dieťaťa,“ uviedla košická psychiatrička a sexuologička Danica Caisová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu