Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Trojnásobný vrah dostal doživotie

BRATISLAVA - Najvyšší súd dnes potvrdil doživotné väzenie pre trojnásobného vraha Petra Ladunu. Tridsaťštyriročný muž zastrelil v roku 2001 pri prepadnutí zlatníctiev v Novom meste nad Váhom a Šuranoch dvoch predavačov, na svedomí má aj vraždu svojej 17-ročnej priateľky.

"Obžalovaný Laduna vo všetkých troch prípadoch vopred premysleným plánovaným konaním, obzvlášť surovým spôsobom, chladnokrvne, bezohľadne a bezcitne strelnou zbraňou zaútočil na životy troch nič netušiacich poškodených," povedal predseda senátu Pavol Toman pri vynesení rozsudku.

Muža usvedčili z vrážd okrem iného dvaja komplici, ktorí mu pomáhali pri lúpežiach v klenotníctvach. Ladunu odsúdil na doživotie ešte v januári tohto roku Krajský súd v Nitre; Najvyšší súd jeho odvolanie proti rozsudku zamietol. Podobne dnes potvrdil deväťročný trest aj jednému z jeho kumpánov Jaroslavovi Bridzikovi, ktorý už skôr priznal spoluúčasť pri lúpežiach. Ďalšiemu Ľubošovi Audymu vymeral nitriansky krajský súd začiatkom roka sedem rokov za mrežami.

Laduna, ktorý bol už v minulosti odsúdený za sériu lúpeží a inú kriminalitu, sa na pojednávaní dnes nezúčastnil. Počas vyšetrovania a celého procesu však vinu popieral a tvrdil, že dôkazy proti nemu sú nepravdivé a vykonštruované.

Dievča, s ktorou istý čas žil a ktorá sa starala o jeho maloletého syna, zastrelil podľa súdu v lese. Neskôr ju vyzliekol donaha a zakopal do jamy. Miesto hrobu pomohol polícii nájsť jeden z jeho komplicov pri lúpežiach, ktorému o vražde porozprával.

Medzi Ladunove obete patril aj otec dvoch malých detí, ktorého zastrelil štyrmi ranami pri prepade klenotníctva v Novom Meste nad Váhom. Na súd dnes prišla svokra zavraždeného. "S rozhodnutím Najvyššieho súdu som spokojná, ale život nášho zaťa už nikto nevráti, deti ho čakajú každý deň," povedala s plačom novinárom po vynesení rozsudku. Predavačku v Šuranoch zas Laduna zostrelil zozadu do zátylku hlavy.

Súd pri rozhodovaní o treste mal k dispozícii aj znalecké psychologické posudky, podľa ktorých je malá pravdepodobnosť, že by sa odsúdený vedel normálne začleniť do spoločnosti. Podľa súdu viaceré okolnosti svedčia o jeho morálnej zvrhlosti, bezcitnosti a neúcte k ľudskému životu.

Proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu už nie je možný žiaden riadny opravný prostriedok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu