Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Opozícia sa pokúsi odvolať predsedu parlamentu Pavla Pašku

Predseda NRSR Pavol Paška
Predseda NRSR Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany navrhnú odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Oznámili to dnes zástupcovia troch opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a SMK. Hlavným dôvodom je podľa nich Paškov pokus vypustiť schválený opozičný pozmeňovací návrh z novely zákona o sociálnom poistení. Opozícia však nemá v parlamente na odvolanie dosť hlasov.

"Tu ide o manipuláciu s demokratickými pravidlami," vyhlásil o Paškovom počínaní expremiér a šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. "Je to zneváženie parlamentnej demokracie, právneho štátu," povedal šéf KDH Pavol Hrušovský, podľa ktorého Paška chcel porušiť ústavu. Opozícia Paškovi vytkla aj spôsob, akým vedie schôdze parlamentu a prístup k petíciám, ktoré opozičné strany podporovali.

Paška by mal odvolaniu čeliť na mimoriadnej schôdzi. Podľa Hrušovského by sa mala uskutočniť týždeň pred riadnym rokovaním snemovne, ktorého začiatok je naplánovaný na 27. november.

Spor medzi opozíciou a Paškom vznikol, keď poslanci schválili v novele zákona upravujúceho dôchodkovú reformu dve protichodné ustanovenia. Vedenie parlamentu totiž dalo omylom hlasovať aj o návrhu opozičnej poslankyne Ivety Radičovej, ktorý rušil ustanovenie, čo poslanci prijali predtým. Paška sa neskôr pokúsil problém vyriešiť tak, že Radičovej pozmeňujúci návrh jeho úradníci vôbec nezapracovali do textu zákona určeného na podpis prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.

Neskôr predseda parlamentu svoje rozhodnutie zmenil a s Gašparovičom sa dnes dohodol, že mu odošle na posúdenie novelu s rozpornými ustanoveniami tak, ako ju poslanci schválili. Gašparovič sľúbil, že zákon vráti, aby mohli poslanci chybu opraviť.

Podpredseda SMK József Berényi dnes pripustil, že jeho strana mala ťažkosti návrh na odvolanie podporiť, pretože Paška má podľa neho citlivý prístup v maďarsko-slovenských vzťahoch. "Robíme to s ťažkým srdcom," poznamenal.

Najväčšia vládna strana Smer-SD sa svojho predsedu parlamentu zastala. "Dôstojne a v súlade so zákonom vykonáva svoju funkciu," uviedla hovorkyňa strany Katarína Kližanová - Rýsová. Návrh opozície podľa nej strana považuje za smiešny. "Je právom opozície zvolať mimoriadnu schôdzu a zbytočne tak míňať peniaze daňových poplatníkov," reagoval Paška, ktorý opozíciu obvinil, že v minulosti parlament premenila na "liaheň politickej korupcie".

Opozičné strany sa už v minulosti v parlamente neúspešne pokúšali odvolať ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka a ministerku práce Vieru Tomanovú. Spomedzi predsedov parlamentu čelil podobnému návrhu v rokoch 1996 a 1997 súčasný prezident Gašparovič. Vtedajšia opozícia sa ho neúspešne pokúšala zosadiť za to, že parlament zbavil mandátu poslanca Františka Gauliedera. Ešte v čase Československa mal skúsenosti s pokusmi o odvolanie aj Alexander Dubček, ktorý stál na čele Federálneho zhromaždenia.

Na odvolanie predsedu parlamentu je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých 150 zákonodarcov. Opozícia však v snemovni disponuje len 65 hlasmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu