Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Parlament sa má zaoberať obmedzením imunity poslancov

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Parlament by sa mal už na najbližšej schôdzi zaoberať návrhom na zrušenie priestupkovej imunity poslancov. Návrh na zmenu ústavy predloží snemovni predseda Národnej rady Pavol Paška s ďalšími dvoma poslancami z vládneho Smeru-SD. Zatiaľ však nie je isté, či predloha získa v snemovni dostatočnú podporu najmenej 90 zo 150 poslancov.

"Zhodli sme sa opäť väčšinovo na návrhu zrušenia priestupkovej imunity," povedal Paška po rokovaní parlamentnej komisie pre ústavu a rokovací poriadok. Ak by zmeny prešli, znamenalo by to napríklad, že poslanec by mohol dostať pokutu za rýchlu jazdu autom či za parkovanie na zakázanom mieste.

Paška sa domnieva, že novela by mohla v parlamente prejsť, aj keď koalícia nemá dosť hlasov na jej schválenie. Proti sa podľa neho naviac postavila vládna SNS. Predseda parlamentu sa však okrem podpory materskej strany spolieha tiež na hlasy vládnej ĽS-HZDS a opozície. "Súčasná opozícia sa nikdy netajila tým, že nemá problém (zrušenie priestupkovej imunity) podporiť," poznamenal šéf parlamentu. Opozícia sa zatiaľ nevyjadrila, ako by pri návrhu hlasovala. Na zasadnutí komisie, ktorú zriadil Paška, sa totiž odmietla zúčastňovať.

Predloha si vyžiada aj zmeny v ďalších zákonoch, Paška preto požiada o predĺženú 60-dňovú lehotu na prerokovanie návrhu v druhom čítaní. Ku konečnému hlasovaniu by sa tak poslanci dostali zrejme až začiatkom budúceho roka.

Paška pôvodne presadzoval úplne zrušenie beztrestnosti poslancov, teda aj trestnoprávnej imunity a imunity na výroky v parlamente. Takéto zmeny však nezískali podporu celej koalície. V súčasnosti, ak chce polícia stíhať poslanca za kriminálne činy, musí požiadať o súhlas parlament.

Národná rada v minulosti odmietla už viacero návrhov na obmedzenie poslaneckej imunity. Tento rok nenašiel podporu v parlamente návrh opozičného poslanca Daniela Lipšica (KDH), ktorý presadzoval zúženie imunity poslancov len na výroky a hlasovanie v parlamente.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu