Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Szigeti: Ministerstvo zaútočilo na práva menšín

László Szigeti
László Szigeti

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva SR prepustilo k 31. októbru niekoľko zamestnancov aj z oddelenia, ktoré sa staralo o vzdelávanie národnostných menšín. Strana maďarskej koalície (SMK), ktorá dnes o tom informovala na brífingu, v tom vidí útok na ich práva.

"Pre mňa v tej skupine niekoľko desiatok prepustených je najhoršia tá skutočnosť, že ministerstvo vyprázdnilo najskôr odbor, potom oddelenie národnostného školstva. Myslím si, že je to ďalší útok na práva národnostných menšín, pretože ústredný orgán štátnej správy, akým ministerstvo je, sa musí postarať aj o vzdelávanie príslušníkov národnostných menšín," uviedol bývalý minister školstva a podpredseda SMK László Szigeti. Medzi prepustenými sú podľa neho poslední dvaja zamestnanci, ktorí sa starali na ministerstve o národnostné školstvo.

Podľa hovorkyne rezortu Viery Trpišovej znižovanie počtu zamestnancov o 20 percent vyplynulo z uznesenia vlády z októbra 2006. "Problematikou národnostných menšín sa bude na ministerstve školstva zaoberať oddelenie škôl s vyučovacím jazykom národnostných menšín a vzdelávania rómskych komunít," uviedla pre TASR Trpišová.

Podľa podpredsedu SMK je to aj nesúlad s deklaráciou premiéra, ktorý viackrát povedal, že je za zachovanie status quo dosiahnutých práv národnostných menšín, ktorých príslušníkov na území Slovenska žije viac ako pol milióna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu