BRATISLAVA – V chladených kuracích krídlach z Poľska bola zistená prítomnosť baktérie salmonela. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR na svojom webe. Dajte na jej rady, ako predchádzať ochoreniam z potravín kontaminovaných salmonelou.
Regionálna veterinárna a potravinová správa Liptovský Mikuláš v predajni Mäso – údeniny na Mostovej ulici v Ružomberku vykonala cielenú kontrolu hydinového mäsa pôvodom z iných členských štátov a tretích krajín. Po tom, čo odobrala vzorku chladených kuracích krídel z Poľska, vykonalo sa mikrobiologické vyšetrenie. To preukázalo prítomnosť Salmonelly enteritica serovar Kentucky.
ŠVPS SR spresnila, že šlo o mäso triedou kvality A a výrobnú dávku 024. Výrobcom je poľská spoločnosť PPHU Algas Sp.z.o.o.Sp.K. „Výrobok je po dobe spotreby,“ dodala inšpekcia.
Salmonelóza a jej príznaky
Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Zdrojom nákazy sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, pričom najväčšie riziko predstavuje mäso.
Po požití potraviny kontaminovanej salmonelou postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Ak lekár potvrdí ochorenie na salmonelózu, treba sa riadiť jeho pokynmi, čo sa týka diéty a hygienických opatrení. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny.
Rady, ako predchádzať ochoreniam z potravín kontaminovaných salmonelou
Napriek tomu, že sa vykonáva systematická úradná kontrola výroby a predaja potravín, bezpečnosť potravín sa zabezpečuje predovšetkým preventívnym prístupom každého účastníka potravinového reťazca. Je veľmi dôležité, aby si aj spotrebiteľ osvojil celoživotné návyky pred požitím každého jedla alebo nápoja. Ochoreniu z potravín sa môžeme vyhnúť, ak sa budeme riadiť nasledovnými radami.
Pri nákupe potravín v obchodoch a bufetoch si treba všímať nielen dobu trvanlivosti, dátum spotreby, ale tiež to, či výrobok nevykazuje nezvyklý vzhľad, zafarbenie, tvar, pach, pretože mikrobiologickú kontamináciu, samozrejme, voľným okom nezbadáme. Takisto si treba prezrieť, či potravina, ktorá nesie označenie "vákuovo balená", má neporušený a funkčný vákuovaný spotrebiteľský obal, či je uložená v chladiacom, resp. mraziacom zariadení s funkčným teplomerom.
Prečítajte si aj: Inšpektori odhalili dvojakú kvalitu v našich obchodoch: Z nálezov na pultoch vás bude mátať!
Pred prípravou jedla aj počas jeho prípravy si vždy treba umývať ruky mydlom, aby sme znížili riziko prenosu salmonely.
Pri príprave jedla sa môžu nebezpečné mikroorganizmy prenášať zo surových potravín do čerstvých alebo uvarených, ak sa použije tá istá doska na krájanie, nôž, nádoba, znečistené ruky a pod.
Riziko zo salmonely znížime na minimum, ak potraviny dôkladne pred požívaním prevaríme pri teplote 70 stupňov Celzia po dobu najmenej 15 minút. Zároveň sa odporúča jedlo po prevarení ihneď skonzumovať alebo schladiť a uložiť do chladničky.
V domácnosti uchovávame potraviny podľa podmienok skladovania, ktoré výrobca uvádza na spotrebiteľskom obale. Platia rovnako pre skladovanie potravín v predajniach i v domácnostiach.