Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Každý z nich nás môže pripraviť o 395 miliónov

Poskladajú sa na prehratú arbitráž poslanci parlamentu?
Poskladajú sa na prehratú arbitráž poslanci parlamentu? (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovensko čakajú súdne spory o miliardy! Poslanci vládnej koalície totiž zakázali zisk zdravotných poisťovní. Akcionári štyroch súkromných spoločností preto hrozia obrovskými žalobami.

Podľa informácií Nového Času je v hre spor až o 30 miliárd korún. Každý poslanec, ktorý podporil návrh ministra zdravotníctva, by tak štátu spôsobil škodu za 394 736 842 korún!

Do vzniku poisťovní dali ich zahraniční akcionári veľké peniaze. Vláda podľa nich porušila ústavu aj zákon o ochrane investícií. Na súd sa ako prvá chystá Dôvera. „Zahraničný investor bude žalovať Slovenskú republiku pred medzinárodným rozhodcovským súdom o náhradu škody vo výške 15 miliárd korún,“ avizoval šéf združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. Nový Čas však zistil, že ak sa pripoja aj ďalší, suma sa môže vyšplhať až na 30 miliárd korún.

Rovnako pobúrení sú aj ľudia z Health Policy Institute, ktorí stáli za reformou zdravotníctva z minulého volebného obdobia. „Štát zneužil svoj monopol na moc a porušil nedotknuteľnosť súkromného vlastníctva,“ píše sa v ich vyhlásení. Vláda sa však prehry na medzinárodných arbitrážach neobáva. „Ak si to budú chcieť súkromné poisťovne rozdať so štátom, nech sa páči,“ odkázal im premiér Robert Fico.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu