Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Poslanci stopli zisk poisťovniam

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič.
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič.

BRATISLAVA - Zdravotné poisťovne budú mať od budúceho roka zakázaný zisk. Rozhodli o tom dnes poslanci.

Menšej vládnej strane ĽS-HZDS sa nepodarilo presadiť, aby si poisťovne mohli prípadný zisk nechať. Poslanci sprísnili aj podmienky pre správu poisťovní. Zástupca súkromných poisťovní Eduard Kováč naznačil, že zákon pravdepodobne napadnú na Ústavnom súde.

Parlament napokon schválil pozmeňovací návrh poslanca Antona Bobríka (Smer-SD), ktorý ponechal zákaz zisku pre poisťovne. Tie ho však nebudú musieť rešpektovať, ak by zákaz ohrozoval ich schopnosť poskytovať služby svojim klientom. Pozmeňovací návrh poslanca ĽS-HZDS Milana Urbániho, aby si poisťovne mohli zisk ponechať, napokon poslanci hnutia nepodporili. Za Urbániho návrh tak hlasovala len opozícia.

"Je to obrovské víťazstvo tejto vlády," vyhlásil pred novinármi premiér Robert Fico. Premiér tiež naznačil, že ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara by v prípade hlasovania s opozíciou čelilo politickým následkom. "Strana Smer-sociálna demokracia by vyvodzovala dôsledky z hrubého porušenia koaličnej zmluvy," vyhlásil.

Zákaz zisku už kritizovali súkromné zdravotné poisťovne. Okrem sťažnosti na Ústavnom súde hrozia podľa Kováča Slovensku aj medzinárodné arbitráže, pretože za súkromnými poisťovňami stoja zahraniční vlastníci.

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič naopak očakáva od zmeny šetrenie peňazí. Vlani totiž poisťovne dosiahli zisk asi 1,9 miliardy korún, zatiaľ čo nemocnice boli v polovici tohto roka v strate asi sedem miliárd korún. Poisťovne však namietali, že všetok zisk použili na platby lekárom a nemocniciam.

Rovnako ako poisťovne boli proti zákazu zisku aj opoziční poslanci. Práve počas vládnutia súčasných opozičných strán v predchádzajúcom volebnom období vznikol terajší systém zdravotného poistenia.

Opozícia navyše obvinila vládnu koalíciu z kupčenia s hlasmi. Urbániho návrh bol podľa nich odvetnou reakciou ĽS-HZDS za postoj najsilnejšej vládnej strany Smer-SD v spore vo vedení Slovenského pozemkového fondu.

Poslanci taktiež znížili limit peňazí, ktoré môžu poisťovne použiť na vlastnú správu. Po novom by mali svoje náklady vykryť zdrojmi vo výške 3,5 percenta z vybraných peňazí, zatiaľ čo doposiaľ mohli použiť štyri percentá. Dve štátne a štyri súkromné zdravotné poisťovne by v tomto roku mali hospodáriť asi s 90 miliardami korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu