Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Nevšedný nález v Dóme sv. Martina: Ako sa dostala za organ fľaša od vína?

Odborný brigádnik Dominik (23) našiel za organom fľašu od vína a hadicu.
Odborný brigádnik Dominik (23) našiel za organom fľašu od vína a hadicu.

BRATISLAVA - Práce na rozoberaní organa v Dóme sv. Martina sú v plnom prúde! Zmizli hrací stroj s klávesami, podlaha aj rozvodový mechanizmus.

Okrem bežných súčiastok však odborní brigádnici za nástrojom majstra Vincenta Možného z roku 1880 našli aj zvláštne vecičky - zaprášenú fľašu od vína a čudnú hadicu.

Rozoberanie organa postupne odhaľuje priestory, ktoré stotridsať rokov nikto nevidel. „Okrem bežných vecí sme za organom našli neoznačenú, prázdnu a zaštopľovanú fľašu. Bola pri nej hadica, aká sa používa na prečerpávanie vína. Ale neviem, či naozaj patrila k nej, alebo na čo sa používala. Zdá sa, že vecičky nie sú až také staré,“ prezradil brigádnik Dominik (23).

Isté je, že fľaša nebola vyrobená pred dávnymi rokmi a hadica je z umelej hmoty. Takže tieto veci môžu mať „iba“ zopár desiatok rokov. Nad zaujímavým nálezom sa všetci pousmiali a ďalej pokračujú v rozoberaní rozvodov, píšťal, registrov a drevených obkladov, ktoré sú pospájané kovanými klincami. „Všetko dôkladne čistíme, balíme, triedime a označujeme, aby mohol byť organ prevezený do Trnavy na reštaurovanie,“ uzavrel reštaurátor Vladimír Gazdík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu