Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Banský úrad čoskoro zverejní príčiny nešťastia v nováckej bani

PRIEVIDZA - Obvodný banský úrad v Prievidzi ukončil vyšetrovanie vlaňajšieho závalu v nováckej bani, pri ktorom zahynuli štyria baníci. Príčiny nešťastia zverejní pravdepodobne v závere týždňa.

ČTK to bez bližších podrobností potvrdil šéf banského úradu Bohuš Sliacky. Pred časom sa v niektorých médiách objavili informácie, že zával zapríčinilo hrubé porušenie bezpečnostných predpisov.

Vyšetrovacia komisia vypočula niekoľko desiatok svedkov a preštudovala značné množstvo dokumentov, ktoré súviseli s ťažbou uhlia v nováckej bani. Okrem odborníkov zo Slovenska komisia pri vyšetrovaní spolupracovala i s expertmi z Česka a Poľska.

Štvoricu baníkov zavalilo vlani 16. novembra asi 200 metrov pod zemou v jednej z baní na hnedé uhlie. Ich siedmim kolegom sa podarilo pred závalom utiecť. Pri zosuve sa uvoľnilo asi 2500 metrov kubických vody, štrku a zeminy. Podľa záchranárov žiadny z baníkov nemal šancu prežiť.

Baník zahynul aj minulý týždeň v neďalekej Handlovej. Muža zasiahol kus uhlia, ktoré sa nečakane uvoľnilo zo steny. Nepodarilo sa ho zachrániť ani napriek rýchlemu zásahu záchranárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu