Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Spor STV so Štúdiom Beta sa vrátil takmer na začiatok

STV
STV

BRATISLAVA - Spor Slovenskej televízie so Štúdiom Beta, ktoré si nárokuje na odškodné 790 miliónov korún, sa vrátil takmer na začiatok. V auguste o tom rozhodol Ústavný súd, potvrdila dnes hovorkyňa súdu Ľubica Mackovičová.

Najzávažnejší spor STV bude opäť riešiť Krajský súd v Bratislave, ktorý bude rozhodovať o platnosti zmlúv medzi televíziou a štúdiom. "Rozhodnutie Krajského súdu Bratislava považoval Ústavný súd za nedostatočne odôvodnené, pretože sa nezaoberal relevantnými námietkami a argumentmi, ktoré mali význam pre rozhodnutie," vysvetlila Mackovičová. Chybu súdov podľa nej ústavný súd vyhodnotil ako porušenie ústavného práva na spravodlivý proces na nezávislom a nestrannom súde.

Riaditeľ STV Radim Hreha dnes pred Radou STV tvrdil, že súdy napríklad uznali zmluvy za platné, hoci ich napadol aj Úrad pre verejné obstarávanie. Spor sa týka zmlúv na ranné vysielanie z roka 1997 a na výrobu bližšie neurčeného programu z roka 1998. S Betou ich uzavrel niekdajší riaditeľ STV Igor Kubiš, jeho nástupca Milan Materák ich vypovedal. Štúdio potom televíziu zažalovalo a žiadalo odškodné za ušlý zisk z reklamy, ktorý by jej v prípade plnenia zmluvy patril.

Doteraz dali okresný a krajský súd za pravdu firme, že STV by mala zmluvy plniť. V máji zase Najvyšší súd odmietol dovolanie STV. Súdy však nerozhodovali o výške odškodného, keďže o tom sa malo hovoriť až po právoplatnosti ich rozsudkov.

Štúdio Beta televíziu viackrát vyzvalo na mimosúdne vyrovnanie. STV o ňom uvažovala, no nakoniec naň nepristúpila. Beta tiež tvrdila, že záväzok STV už narástol na dve miliardy korún. Podpredseda rady Peter Malec však vtedy upozornil, že Štúdio Beta vychádzalo z cenníka súkromnej televízie Markíza a nie z cenníka STV.

Na súde dodnes neboli ako svedkovia vypočutí ani Kubiš s bývalým majiteľom Štúdia Beta Milanom Sedláčkom, ktorí zmluvy podpísali. Sedláček svoje štúdio predal akciovej spoločnosti CI Holding, ktorá dnes jeho pohľadávku vymáha. Rovnako si súd ešte nevypočul bývalého riaditeľa STV Milana Materáka. Ten zmluvy vypovedal, pretože podľa neho STV zaväzovali k výdavkom, ktoré nemohla zvládnuť.

Druhý závažný spor so štúdiom Omega plus STV v lete na okresnom súde prehrala. Podľa júnového rozsudku má televízia firme zaplatiť odškodné vyše 85 miliónov korún a 12-percentný úrok. STV sa však odvolala, pretože podľa Hrehu má veľkú šancu uspieť s novými faktami v obhajobe.

Zmluvu s firmou Omega plus podobne ako so Štúdiom Beta uzavrel koncom roka 1997 vtedajší riaditeľ STV Igor Kubiš, mala platiť do 31. decembra 2005. Jeho nástupca Milan Materák ju vypovedal ako neplatnú, lebo firma v tom čase podľa neho nemala živnostenský list na výrobu audiovizuálnych diel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu