Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Lekári varujú, že chrípka môže túto sezónu prerásť do epidémie

BRATISLAVA- Chrípka a chrípkové ochorenia môžu počas nasledujúcich mesiacov na Slovensku spôsobiť ťažkosti väčšiemu počtu ľudí než v predchádzajúcich rokoch.

Už dlhší čas totiž výskyt chrípky klesal a je pravdepodobné, že sa situácia zmení k horšiemu, povedala dnes novinárom odborníčka Margaréta Sláčiková z Úradu verejného zdravotníctva. Skúsenosti z minulosti podľa nej totiž ukázali, že chrípkové ochorenia prerastajú z času na čas do epidémií.

"Posledných päť rokov počet ochorení klesal, preto je pravdepodobné, že v nasledujúcom období sa situácia zhorší," povedala Sláčiková. Tento predpoklad sa však napokon nemusí potvrdiť, pretože výskyt chrípky ovplyvňuje viacero okolností, zdôraznila.

Každoročne podľa Sláčikovej ochorie na chrípkové ochorenia na Slovensku jeden až dva milióny ľudí. Hoci ide o pomerne bežné ochorenie, môže spôsobiť aj smrť pacienta, dodala Sláčiková. "V ostatných troch rokoch sme síce nezaznamenali žiadny prípad, ale možno len neboli nahlásené," dodala.

Najúčinnejšou obranou proti chrípke je podľa odborníkov z Úradu verejného zdravotníctva očkovanie. Tento rok by na Slovensko malo byť doručených viac ako 800.000 vakcín a zaočkovať by sa tak mohlo asi 16,5 percenta obyvateľstva. Vlani túto možnosť využilo asi len jedenásť percent ľudí.

Špecialisti odmietli informácie z minulosti o tom, že by očkovanie mohlo byť škodlivé. "Nepriaznivé reakcie sú zriedkavé," povedala lekárka Jarmila Lančová. Zaočkovať by sa podľa nej mali nielen starší ľudia a deti, ktoré sú zvlášť ohrozené, ale napríklad aj športovci či kľúčoví zamestnanci firiem. Môžu sa tak vyhnúť zdravotným ťažkostiam, dodala.

O prospešnosti očkovania je presvedčený aj všeobecný lekár Peter Lipták. Každoročne podľa neho na Slovensku zomrú stovky ľudí na zápal pľúc najmä preto, že ich predtým vyčerpá ťažká chrípka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu