Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Pluralita zdravotných poisťovní nie je ohrozená, tvrdí Urbáni

Milan Urbáni
Milan Urbáni

BRATISLAVA - Pluralita zdravotných poisťovní zostane pri súčasnom zložení vlády zachovaná, ubezpečil v diskusnej relácii televízie TA3 V politike podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni.

Obmedzenie zisku, ktorý v zákone o zdravotných poisťovniach navrhuje minister zdravotníctva, nesmeruje podľa neho k vytvoreniu systému s jednou zdravotnou poisťovňou. "Nemôžeme si to dovoliť ani po stránke politickej dôveryhodnosti ani po stránke toho, že ten systém je už vybudovaný", zdôvodnil. Zdravotným poisťovniam však odporučil, aby sa nespoliehali len na príjmy z verejného poistenia, ale aby prišli na trh s novými doplnkovými službami.

Podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS Ivety Radičovej prídu zdravotné poisťovne zákazom zisku o hlavnú motiváciu svojej činnosti. Oslabí sa tiež ich pozícia na trhu vo vzťahu k ďalším subjektom, ktorých zisk nie je nijak obmedzovaný. Radičová aj Urbáni sú presvedčení, že zdravotníctvo dostáva v súčasnosti dostatok zdrojov, problém vidia v ich neefektívnom využívaní.

HZDS nebude trvať na svojej požiadavke, aby sa v novele zákona o sociálnom poistení zmenil pomer odvodov medzi prvým a druhým dôchodkovým pilierom. Ako zdôvodnil Urbáni, našlo sa iné riešenie ako zmierniť deficit Sociálnej poisťovne (SP). Za hlavné považuje, že koalícia našla peniaze na dôchodky súčasných dôchodcov.

Podľa Radičovej nie je pravda, že by vyplácanie dôchodkov bolo v súčasnosti ohrozené. S výpadkom príjmov sa podľa nej pri reforme počítalo a deficit SP nepovažuje za taký, aby sa muselo zásadne meniť nastavenie dôchodkového systému. Deficit môže podľa nej SP zmierniť z prebytkov v iných fondoch a lepším vymáhaním pohľadávok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu