Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Rozhlas dostane dotáciu na národnostné vysielanie

BRATISLAVA - Slovenský rozhlas (SRo) získa od vlády 45,4 milióna korún na podporu národnostného vysielania. Rozhodli o tom dnes ministri. Novinárom to povedal minister kultúry Marek Maďarič.

Verejnoprávny rozhlas pôvodne uvažoval, že pre chýbajúce finančné prostriedky od štátu prestane od budúceho roku vysielať v jazyku menšín na okruhu Rádia Patria na stredných vlnách. Podľa Maďariča na to po udelení dotácie nebude dôvod.

"Myslím, že niet žiadneho dôvodu na to, aby sa v tejto chvíli obmedzovalo alebo nejako poškodzovalo vysielanie pre národnostné menšiny," povedal novinárom Maďarič po rokovaní vlády.

Obavy zo zastavenia vysielania vyslovil nedávno napríklad maďarský prezident László Sólyom počas návštevy Komárna. Zámer rozhlasu kritizovala aj opozičná Strana maďarskej koalície, ktorá zastupuje najväčšiu zhruba polmiliónovú menšinu na Slovensku.

Vedenie rozhlasu preto ešte koncom augusta ubezpečilo, že aj po úsporných opatreniach udrží vysielanie pre menšiny. "Štátny rozpočet touto dotáciou plní svoju zákonnú povinnosť," reagovalo vedenie rozhlasu prostredníctvom hovorkyne Alexandry Koreňovej, podľa ktorej tak najmenej do konca tohto roka zánik vysielania nehrozí.

"V praxi to bude znamenať, že sa dlh SRo voči TBDS (novému majiteľovi vysielačov, poznámka ČTK) zníži zo 180 miliónov Sk na 135 miliónov Sk," dodala. Vysielanie pre menšiny - Rádio Patria presunul rozhlas na stredné vlny začiatkom roka, keď menil frekvencie všetkých svojich staníc. Ministerstvo donedávna stredné vlny odmietalo financovať, lebo ich podľa neho už štát nepotreboval.

Dnes však minister uznal, že dôvody na udelenie dotácie existujú. "Považujeme to aj v tej situácii, ktorá je momentálne povedzme v slovensko-maďarských vzťahoch, ako aj určité ústretové gesto," povedal minister, podľa ktorého vláda nechce poškodzovať záujmy menšín.

SRo celkovo žiadal o dotáciu na vykrytie 189-miliónového deficitu. "Tam žiadne rozhodnutie v tejto chvíli neexistuje," poznamenal Maďarič. Minister dúfa, že na budúci rok bude platiť nový zákon o koncesiách, ktorý spôsobí významný nárast príjmov pre SRo a Slovenskú televíziu.

"Nebudú tým pádom musieť ani jedna ani druhá inštitúcia takýmto spôsobom žiadať dotácie na vykrývanie svojich strát alebo na iné potreby," povedal. V minulosti totiž Slovenská televízia a Slovenský rozhlas, financované koncesionármi, získali viaceré miliónové dotácie od štátu. Pre finančné problémy o ne požiadali aj tento rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu