Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Slovensko a Ukrajinu spojí nový hraničný priechod

Ivan Gašparovič podpísal s Viktorom Juščenkom dohodu o novom hraničnom priechode.
Ivan Gašparovič podpísal s Viktorom Juščenkom dohodu o novom hraničnom priechode. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Slovensko a Ukrajinu by mal od roku 2011 spájať nový cestný hraničný priechod. Krajiny dnes totiž za účasti ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka a slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča podpísali dohodu o hraničnom priechode medzi obcami Čierna a Solomonovo.

Nový hraničný priechod bude tretím cestným priechodom na slovensko-ukrajinskej hranici, ktorá by sa mala na konci tohto roka stať prísne stráženou východnou hranicou rozšíreného schengenského priestoru. V rámci Schengenu bude možné cestovať medzi novými a starými štátmi EÚ bez hraničných kontrol. V súčasnosti môžu vodiči na takmer 98-kilometrovej spoločnej hranici využívať zrekonštruované hraničné priechody v Ubli a vo Vyšnom Nemeckom.

Líder demokratickej "oranžovej revolúcie" z roku 2004 pricestoval na Slovensko krátko po tamojších parlamentných voľbách, v ktorých tesne zvíťazili prozápadné politické strany. Juščenko v pondelok strany vyzval, aby mu do konca týždňa predložili meno nového premiéra a zloženie vládnej koalície.

Juščenko má po dnešnom stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom na programe stretnutie s predsedom parlamentu a prednášku o Ukrajine a EÚ. Prezident susednej krajiny sa s premiérom Robertom Ficom stretne v piatok.

Ukrajina má pre Slovensko strategický význam z hľadiska energetickej bezpečnosti, cez krajinu totiž vedú na Slovensko hlavné vetvy ropovodu a plynovodu z Ruska. Pre spory medzi Ukrajinou a Ruskom o ceny plynu dokonca začiatkom roku 2006 ostali bez suroviny niektoré krajiny EÚ. Agentúra AP však tento týždeň informovala, že ruský plynárenský monopol Gazprom a Kyjev urovnali spory okolo ukrajinského dlhu za plyn.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu