Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Vandali v Prešove rozbili 15 hrobov!

Vandali takto zničia náhrobné kamene každý rok.
Vandali takto zničia náhrobné kamene každý rok.

PREŠOV – Neznámi vandali vyčíňali na prešovskom Hlavnom cintoríne. Porozbíjali pätnásť hrobov a porozhadzovali kvety.

Pozostalí budú musieť hroby opraviť na vlastné náklady. Výtržníkom, ktorí spôsobili 20-tisícovú škodu, hrozia až dva roky basy. V stredu ráno pri odomykaní cintorína objavil jeho pracovník veľkú spúšť. „Zdá sa, že týmto ľuďom chýba základná slušnosť a úcta voči nebohým aj pozostalým,“ myslí si Andrea Marcinková, riaditeľka Technických služieb v Prešove, ktoré majú pod palcom správu cintorína. Podľa nej nie je možné podobné výčiny tolerovať. „Budem žiadať, aby sa na cintoríne častejšie objavili hliadky mestskej polície a uvažujeme nad tým, že na mieste posledného odpočinku umiestnime kamerový systém,“ povedala riaditeľka. A. Marcinková škody odhadla na 20-tisíc korún.

Poškodené hroby si pozostalí budú musieť opraviť na vlastné náklady. „My zistíme ich mená a oznámime im, čo sa stalo,“ podotkla riaditeľka. Prešovčan Juraj Bobák (63} nechápe, ako také niečo mohol niekto urobiť. „Tí ľudia to zrejme nemajú v hlave v poriadku a patria na psychiatriu,“ poznamenal dôchodca.

Prípad zdokumentovala štátna polícia. „Začali sme trestné stíhanie pre hanobenie miesta posledného odpočinku. Ak sa páchatelia dostanú pred súd, ten im môže vymerať trest až na 24 mesiacov za mrežami,“ upresnil Daniel Džobaník z prešovského krajského policajného riaditeľstva. Andrea Marcinková dodala: „Podobné výčiny sa na prešovskom cintoríne opakujú každoročne pred sviatkom zosnulých. To si nijako neviem vysvetliť.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu