Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Primátor Žiliny: Nie sme xenofóbne mesto

Žilinský primátor Ivan Harman
Žilinský primátor Ivan Harman

ŽILINA - Žilina sa chce podľa primátora Ivana Harmana (SDKÚ-DS) zbaviť nálepky xenofóbneho mesta. Tá jej u časti verejnosti prischla za čias exprimátora a šéfa vládnej SNS Jána Slotu, ktorý je známy svojimi protimaďarskými vyjadreniami.

Aj preto sa žilinská radnica rozhodla zorganizovať Festival národnostných menšín, ktorý sa začal dnes predstavením Cigáni idú do neba. V sobotu sa prehliadka presunie do Dunajskej Stredy, kde má značné zastúpenie maďarská menšina. "Bol by som veľmi rád, keby mesto Žilina bolo vnímané ako moderné mesto, pre ktoré je normálne, že jeho obyvatelia úplne normálne vychádzajú s rôznymi národnostnými menšinami," povedal novinárom Harman.

Podľa neho je v Žiline zastúpená predovšetkým česká a poľská národnostná menšina. V meste má však svojich priaznivcov aj Strana maďarskej koalície (SMK), ktorá podľa Harmana vo vlaňajších voľbách do parlamentu získala v Žiline približne 70 hlasov.

Obyvatelia Žiliny i Dunajskej Stredy budú môcť počas troch dní zatlieskať vystúpeniam folklórnych súborov z viacerých európskych krajín. Pripravené sú tiež koncerty rôznych hudobných žánrov, divadelné predstavenia či výstavy.

Žilinský exprimátor Slota je známy svojimi protimaďarskými výrokmi už dlhé roky. V uplynulých dňoch napríklad obvinil Maďarov z vytvárania napätia v strednej Európe. Šéf národniarov tiež označil predsedu SMK Pála Csákyho za pohrobka Horthyho fašistického režimu. Počastoval ho aj niekoľkými vulgarizmami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu