BRATISLAVA – Šokujúce výsledky z tohtoročnej kontroly slovenských zmrzlinárni. Odborníci z 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva odhalili najviac nedostatkov v Nitrianskom a Prešovskom kraji. V zmrzline našli nadlimitný počet patogénnych mikroorganizmov, koliformných baktérií, kvasiniek alebo plesní.
Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva zistili pri tohtoročnej kontrole zmrzlinární v 26 percentách prípadov pochybenia. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím vykonali takmer o 100 kontrol viac, celkovo 1 504 kontrol prevádzok s predajom a výrobou nebalenej zmrzliny v územnej pôsobnosti všetkých 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva.
Hlavný hygienik SR Ján Mikas priblížil, že najviac kontrol bolo v Žilinskom kraji (177 prevádzok), v Nitrianskom kraji (162 prevádzok) a v Prešovskom kraji (138 prevádzok). Orgány verejného zdravotníctva podľa jeho slov s kontrolami zmrzlinární nekončia
„Vyšší tohtoročný počet realizovaných kontrol prevádzok nebalenej zmrzliny je potrebné vnímať ako opatrenie za účelom prevencie zdravia obyvateľov,“ zdôraznil Mikas. „Pri kontrolách sme zistili viaceré pochybenia, a to buď priamo na mieste (nedostatky v prevádzkovej hygiene), alebo z výsledkov laboratórne vyšetrených vzoriek zmrzliny (nadlimitné množstvo koliformných baktérií),“ konštatuje štátny hygienik.
Najčastejšie nedostatky pri kontrolách priamo na mieste
V 47 prevádzkach boli zistené neodobraté a neodložené vzorky vyrobených zmrzlín na dobu 48 hodín. V 31 prevádzkach bola nedostatočná hygiena. V 24 prevádzkach nebola predložená alebo vedená evidencia o výrobe zmrzliny (dátum a hodina ich výroby). V 23 prevádzkach zas nebola vedená evidencia o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach. V 14 prevádzkach chýbali informácie pre zákazníka o prítomnosti azofarbív alebo alergénov v predávanej zmrzline. V 12 prevádzkach nebola dodržaná osobná hygiena pracovníkov.
Čo sa z odobratých vzoriek zistilo v laboratóriách
Hygienici počas kontrol odobrali a mikrobiologicky vyšetrili 1 934 vzoriek zmrzliny. Z uvedeného počtu nevyhovelo požiadavkám platnej legislatívy 286 (14,8 percent) vzoriek, a to najmä z dôvodu nadlimitného počtu enterobaktérií, koliformných baktérií a kvasiniek, ktoré môžu spôsobiť črevné ochorenia a hnačky.
Odborní pracovníci zároveň odobrali 1 016 vzoriek zmrzliny na chemickú analýzu, z ktorých nevyhovelo z dôvodu použitia nepovolených farbív alebo prekročenia najvyššieho prípustného množstva povolených farbív 38 vzoriek (3,7 percent) zmrzliny. V roku 2017 nevyhovelo 5 percent vzoriek zmrzliny.
Hygienické nedostatky ukázali i stery odobraté z prostredia prevádzok, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov. Z 912 sterov ich z dôvodu kontaminácie patogénnymi a podmienene patogénnymi mikroorganizmami nevyhovelo 207 (22,7 percent).
Kontaminácia plesňami bola v niektorých prevádzkach zistená napríklad na plastovom stojane na kornútky so zmrzlinou, plastovom zásobníku na kornútky alebo v bubne výrobníka zmrzliny. V prevádzkach so zistenými nedostatkami bolo nariadené vykonanie dôkladnej sanitácie.
Odporúčame aj: Slováci hodnotili: ZOZNAM našich najlepších zmrzlinární, do ktorých sa vyberte za pôžitkom
Stery v niektorých prevádzkach nevyhoveli aj v strojno-technologických zariadeniach prichádzajúcich do priameho styku so zmrzlinou, v naberačkách na zmrzlinu, výrobníkoch zmrzliny či v nádobách na prípravu zmrzlinovej zmesi.
Uložené pokuty za viac ako 14-tisíc eur
Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 169 blokových pokút v celkovej sume 14.109 eur (najviac a v najvyššej celkovej sume v Nitrianskom kraji - 56 blokových pokút v celkovej sume 4 747 eur a v Prešovskom kraji - 40 blokových pokút v celkovej sume 3 660 eur). Prevádzku do doby odstránenia nedostatkov musela pozastaviť po kontrole hygienikov jedna prevádzka.
Začatých bolo 53 správnych konaní vo veci uloženia pokuty z dôvodu hygienických nedostatkov, predpokladaná suma je 24.100 eur.