BRATISLAVA - Zmýšľanie bežného Slováka sa v posledných rokoch výrazne mení. Na rozdiel od minulosti, keď bolo najlepšie len to najmodernejšie, sa opäť vraciame ku koreňom a tradíciám. Tento trend sa netýka len životného štýlu, ale postupne prerastá aj do našich kuchýň. Pokiaľ už máte dosť prvoplánového stravovania a chcete sebe aj ľuďom vo vašom okolí dopriať skutočnú kvalitu, skúste si začať správne vyberať. Pri ktorých potravinách je najlepšie spoľahnúť sa na našich predkov?
Chlieb
Voňavý chlebík s chrumkavou kôrkou, aký sme poznali v detstve, je už v rámci slovenských obchodov pomerne raritou. Aj keď vzhľadovo občas supermarkety prekvapia, zvyčajne ponúkajú len dopečené alebo rozmrazené pečivo, ktoré má od domácej piecky poriadne ďaleko. Našťastie sa v našich končinách rozmáha výroba kváskového chleba, ktorý je nielen chutný, ale aj nutrične spoľahlivý. Pokiaľ nemáte odvahu skúsiť ho upiecť doma, vyberte sa do niektorej z predajní, ktorá podobné výrobky ponúka a určite si ho zamilujete vy aj vaša rodina.
Čerstvá zelenina
Bohatý výber v miestnom supermarkete vie nadchnúť väčšinu z nás. No nablýskané vystavené ovocie lahodiace vášmu oku nemusí byť vždy tou najlepšou voľbou. Namiesto bezhlavého nakupovania akciovej zeleniny, ktorá k nám docestovala z neznámych diaľav, si radšej nájdite slovenského pestovateľa. Ak neviete, kde začať, skúste sa poobzerať po miestnych trhoch. V každom meste na Slovensku sa aspoň malý stánok s domácou zeleninou predsa len nájde.
Jogurty
Ponuka jogurtov v slovenských obchodov je obrovská a bežný konzument má neraz problém zorientovať sa. Všetky vyzerajú lákavo a zákazníci majú na výber veľké množstvo príchutí. Ak si neviete vybrať ani vy, skúste sa zamyslieť nad tým, čo by zvolili vaša mama či babička. Určite by siahli po hustom smotanovom jogurte, vyrobenom tradičnými postupmi, ktorý vyniká nielen chuťou ale aj kvalitou. Hoci je na trhu mnoho značiek, vyberajte pozorne. Do košíka vkladajte radšej poctivý jogurt zo smotany, v ktorom bude skutočne stáť lyžička, ako napríklad Hustý tradičný. Ten je na trhu novinkou, no pripravujú ho overenou tradičnou metódou pomalého zrenia rovnako ako kedysi.
Mäso
Slováci nie sú práve národom vegetariánov, čo sa prejavuje aj na ročnej spotrebe mäsových výrobkov. Mäso v našich obchodoch však už, žiaľ, nie je to, čo bývalo. V chladiacich boxoch často vidíme balené mäso, ktoré pricestovalo z okolitých krajín, ba aj s označením EÚ, teda viac-menej neznámeho pôvodu. Hoci sme niekedy milo prekvapení, v drvivej väčšine prípadov je kvalita diskutabilná. Aj teraz je ten správny čas na návrat k tradícii. Nákupy medzi chladiacimi pultmi vymeňte za návštevu poctivého mäsiarstva, ktorých je, našťastie, stále dosť.