BRATISLAVA - Inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR na svojej stránke zverejnili výsledky úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu za mesiac marec. Počas kontrol našli hnilé zemiaky, obschnuté žemle a vlašské orechy bez chuti. Nevyhovelo ani bravčové mäso, ktoré malo oslizlý povrch a vykazovalo známky kazenia.
Inšpektori počas marca vykonali 4 346 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Najviac sa zamerali na stredné a malé predajne. „Z celkového počtu kontrol 4 346 bolo najviac úradných kontrol v mesiaci vykonaných v stredných predajniach 1 335, potom nasledujú malé predajne 1 124 a v hyper a supermarketoch 719 kontrol,“ informovala ŠVPS SR.
Za fatálne nedostatky výroby kontrolóri označili výskyt plesní v prevádzkach a rozsiahle korózie na technologických zariadeniach. Znečistený bol aj odev pracovníčky pekárne. Jedno z kontrolovaných zariadení neviedlo evidenciu teplôt v miestnostiach, kde skladovalo suroviny a hotové výrobky.
Inšpektori boli zhrození: Hnilé mäso, plesnivá ryža či éčkové punčové rezy v našich regáloch
Pri inšpekčnej kontrole distribúcie, prepravy a veľkoobchodných skladov inšpektori zaznamenali nesprávne označenia výrobkov, kde absentoval dátum minimálnej spotreby. Palety potravín boli znečistené a jeden zo zamestnancov pracoval vo svojom súkromnom odeve.
V obchodných sieťach a predajniach bolo zistených najviac nedostatkov. Vlašské orechy nevyhoveli senzorickému posúdeniu. Preukazovali cudziu vôňu, nepríjemnú chuť, ktorú inšpektori označili aj za cudziu. Pekárenské výrobky boli skladované v znečistenom sklade, mrazené hydinové výrobky mali poškodené obaly, na viacerých výrobkoch bol prelepený dátum spotreby. Nájdené boli aj obschnuté žemle a prázdne PET fľaše.
Po otvorení obalu s bravčovým stehnom a bravčovým karé chladeným, ktoré bolo vákuovo balené, bol cítiť kyslastý zápach a povrch mäsa bol oslizlý. Prítomné bolo väčšie množstvo lepkavej zapáchajúcej červenkastej tekutiny, pričom mäso vykazovalo známky kazenia. Mäso pôvodom pochádzalo zo Španielska. Kontrolou neprešli ani viaceré údené mäsové výrobky, ktoré po analýze obsahovali nadlimitné množstvo soli. Staromestská hydinová tlačenka javila výrazné známky kazenia.
Slivkový lekvár v 240-gramovom balení obsahoval konzervačné látky, ktoré neboli uvedené na obale. Nevyhovel ani 250-gramový mak modrý, ktorý mal zoxidovaný tuk.
V tabuľkových čokoládach Chocoyoco boli prítomné cudzie tuky, ktoré nie sú deklarované v zložení výrobkov. Nesedela ani hodnota deklarovanej kakaovej sušiny obsiahnutej v sladkej pochúťke.
V zelovoci boli znečistené regály pod košíkmi na ovocie a zeleninu, kde sa nachádzala hrubá vrstva prachu. Nevyhoveli ani zemiaky, ktoré vykazovali hnilobný zápach a hľuzy boli napadnuté mokrou hnilobou.
„Uložených bolo 133 blokových pokút v celkovej výške 4 143 eur,“ uviedla inšpekcia s tým, že ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle príslušného zákona o potravinách v znení neskorších predpisov.