Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Ministerstvo školstva: Vysokoškolská novela obmedzí korupciu

Ministerstvo školstva SR
Ministerstvo školstva SR

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva odmieta kritiku Inštitútu verejnej politiky (Public Policy Institute), že vysokoškolská novela zrejme umožní korupciu na verejných vysokých školách.

Hovorkyňa rezortu školstva Viera Trpišová povedala, že novela síce neobmedzuje predmet činnosti právnických osôb, ktoré môžu uzatvárať zmluvy s verejnými vysokými školami, na druhej strane však povoľuje dávať vysoké sankcie za porušenie zákona, čo obmedzí korupciu. Sankcie umožňuje v prípadoch, keď tretie subjekty budú vyberať peniaze od študentov protizákonne.

Rektor Žilinskej univerzity a viceprezident Slovenskej rektorskej konferencie Ján Bujňák si rovnako myslí, že takýmto praktikám pomôže zabrániť hrozba až 15-miliónovej pokuty, ktorú môže uložiť ministerstvo školstva. "Ak si myslia, že sú tretie subjekty, ktoré by sa obohacovali na vzdelávaní, je tu poistka v podobe sankcie," uviedol Bujňák.

Predseda Študentskej rady vysokých škôl Jaroslav Juriga vyhlásil, že školám treba dôverovať. Podľa neho nepôjdu cestou korupcie, ale spolu s tretími subjektmi sa budú usilovať vychovať absolventov vysokých škôl, ktorí nájdu uplatnenie na trhu. "Nemyslím si, že vysokoškolský zákon by mal definovať všetko, čo sa smie a čo nie. To by potom mal 500 strán," dodal Juriga.

"Zrejme sa opäť budú prelievať peniaze cez tretie subjekty tak, ako to je dnes," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi hlavný analytik inštitútu Peter Martiš. Podľa neho firmám umožní robiť biznis na školách ustanovenie, ktoré sa do novely dostalo na poslednú chvíľu a je nejasné. Inštitútu sa nepáči, že novela presne nedefinuje, že školy môžu uzatvárať zmluvy s tretími subjektmi len na financovanie štúdia externých študentov, ktorých by po ukončení štúdia zamestnali.

Ministerstvo školstva bolo za toto ustanovenie práve preto, aby firmy mohli zaplatiť školné svojim budúcim pracovníkom. Podľa Martiša rezort by mal vyhláškou spresniť túto formuláciu v novele. Za problém označil, že firmy si budú môcť "prenajať" študijné programy od verejných vysokých škôl, čím budú môcť zarábať na vzdelávaní externistov. Zároveň nechápe, prečo sa školám umožňuje delegovať vzdelávanie externistov na tretie subjekty, keď to patrí do kompetencií škôl.

Vysokoškolská novela momentálne čaká na podpis prezidenta. Hlava štátu sa musí rozhodnúť do piatka, či novelu odobrí. Ak ju podpíše, verejné vysoké školy budú môcť spoplatniť externé štúdium. Poplatky si budú môcť začať pýtať od externistov, ktorí nastúpia v akademickom roku 2008/2009. Školy budú musieť každý rok do 31. októbra zverejniť, ktoré študijné programy budú pre externistov zadarmo. Oznámiť musia aj to, koľko študentov plánujú prijať. Ak školy zoberú študentov na študijné programy, ktoré neboli v zozname, budú môcť od nich pýtať peniaze. Na externú formu budú môcť prijať najviac toľko uchádzačov o štúdium, koľko ich prijali na dennú formu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu