Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Žitňanská: Vysokoškolská novela nerieši obchádzanie zákona

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Novela vysokoškolského zákona nezabráni vysokým školám protiprávne vyberať poplatky za externé štúdium, myslí si poslankyňa Národnej rady SR za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Naďalej tak podľa nej bude pokračovať prax, keď si vysoké školy nechávali financovať externé štúdium z verejných zdrojov a súčasne vyberali poplatky od študentov cez rôzne nadácie. „Táto novela s touto formou spoplatnenia nerobí vôbec nič“, skonštatovala v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Zmeny v zákone, s ktorými prišiel minister školstva po kritike ĽS-HZDS, označil poslanec Smeru-SD Mojmír Mamojka za „kŕčovité“. Vysokoškolský zákon si podľa neho vyžaduje dlhodobejšiu diskusiu, nebolo by preto hanbou, ak by minister novelu z parlamentu stiahol.

Podľa exministra školstva Martina Fronca (KDH) zákon „priamo nabáda na korupciu“, pretože spoplatní len časť externistov. Systémové by podľa neho bolo, ak by vláda čiastočne spoplatnila všetkých študentov, alebo naopak, nenútila nikoho za vzdelanie platiť. V prípade spoplatnenia by limit na spoluúčasť nemal podľa Fronca presiahnuť 25 percent nákladov na štúdium a mal by obsahovať kompenzácie v podobe študentských pôžičiek.

Bývalá splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Klára Orgovánová sa domnieva, že jedným z dôvodov jej odvolania boli peniaze z eurofondov, ktoré prídu na Slovensko na riešenie rómskej problematiky. Podpredseda vlády Dušan Čaplovič tieto úvahy zásadne odmietol. „V tejto oblasti mám čisté ruky,“ zdôraznil s tým, že jeho snahou vždy bolo, aby zdroje, ktoré k nám prichádzajú z Európskej únie, boli čo najdôslednejšie kontrolované.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu