Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

ÚS: Loykova väzba bola protiústavná

Tobiáš Loyka
Tobiáš Loyka

KOŠICE - Podnikateľ Tobiáš Loyka v utorok na Ústavnom súde (ÚS) uspel so svojou sťažnosťou na protiprávnu väzbu.

Loyka bol vo väzbe od júna 2005 do februára tohto roka pre podozrenie z objednania štyroch vrážd. Bratislavský krajský súd ešte vlani vec vrátil vyšetrovateľom, podľa ÚS mali vtedy Loyku prepustiť. Loyka, ktorý je od 17. júna opätovne vo väzbe, žiadal aj odškodnenie milión korún; súd to však zamietol.

"Môj mandant bol neskôr prepustený z väzby, toto rozhodnutie sa ho už nedotkne, je však určujúce pre iné konania," povedal po rozhodnutí súdu Loykov obhajca Branislav Jablonka.

Loyka v roku 2005 plánoval podľa polície vraždy právničky Gabriely Matuškovej a podnikateľa Branislava Prieložného a údajne aj dvoch príslušníkov Slovenskej informačnej služby. Loyka opakovane žiadal prepustenia z väzby, krajský a neskôr aj Najvyšší súd však všetky sťažnosti zamietol. Podľa Jablonka pritom súdy prizerali aj na podnikateľovu minulosť. Ten mal údajne štrnásť zápisov v registri trestov, v tom čase však už boli vymazané.

Loykova sťažnosť smerovala proti Najvyššiemu súdu, ktorý pôvodné rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave potvrdil. Najvyšší súd mu musí uhradiť aj súdne trovy vo výške 11.576 korún.

Polícia Loyku opäť zadržala tento mesiac, pričom ho obvinila z pokusu o podvod a falšovania listiny Špeciálneho súdu. Loyka chcel údajne pomocou falošných dokumentov previesť peniaze zo zablokovaného účtu jedného z ľudí doživotne odsúdených za vraždy v prípade skrachovanej Devín banky. Podľa polície malo ísť o 62.000 eur (asi 2,4 milióna Sk). Za tento podvod mu hrozí väzenie do desiatich rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu