BANSKÁ BYSTRICA – Pracovníci šiestich regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskobystrickom kraji vykonali od 23. marca do 6. apríla 527 kontrol v 523 zariadeniach spoločného stravovania, vrátane zariadení, v ktorých sa stravujú deti a mládež, aby zistili mäso brazílskeho pôvodu a výrobky z neho.
Našli ho v 187 zariadeniach v kraji. Informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová. "Podľa zistení, prípadne výsledkov laboratórnych analýz, ukladáme príslušné opatrenia buď priamo na mieste na stiahnutie mäsa z použitia na prípravu pokrmov, alebo sa pozastavuje mäso do doby potvrdenia jeho zdravotnej neškodnosti. V 187 zariadeniach spoločného stravovania v Banskobystrickom kraji sa našlo mäso, ako aj mäsové prípravky pôvodom z Brazílie v celkovom množstve 3972,5 kg. Najčastejšie išlo o mrazené kuracie prsia solené a mrazené kuracie pečienky," konštatoval regionálny hygienik RÚVZ v Banskej Bystrici Cyril Klement.
Pracovníci RÚVZ oslovili 226 stravovacích prevádzkarní aj prostredníctvom mailov alebo telefonicky. "Kontroly boli a sú zamerané na zistenie pôvodu mäsa a mäsových výrobkov a jeho dodávateľov," dodala Tolnayová.