Sobota23. november 2024, meniny má Klement, zajtra Emília

Škandál s nakazeným mäsom nabral ohromné rozmery: Odhalili tony pliagy, už aj v reštauráciách

Príprava na spracovanie a testovanie vzorky mäsa. Zobraziť galériu (9)
Príprava na spracovanie a testovanie vzorky mäsa. (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

BRATISLAVA – Škandál s brazílskym mäsom naberá stále väčšie rozmery. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná dnes na tlačovom brífingu uviedla, že na Slovensko sa dostalo až 21 ton problematického mrazeného kuracieho mäsa z Brazílie, ktoré Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) stiahla z predaja. Mäso však nenašli len v predajniach, ale aj v reštauráciách.

Nakazené mrazené kuracie prsia našli kontrolóri okrem Bratislavy aj v iných mestách. Na Slovensko bolo dovezených až 21-tisíc kilogramov mäsa, ktoré nezodpovedá hygienických štandardom. Mäso bolo ďalej distribuované napriek tomu, že obsahovalo zárodky salmonely a iných baktérií. „Dostalo sa do 54 reštaurácií po celej krajine,“ povedala Matečná.

Ďalšie odhalenie pri kontrole mäsa: Bravčové rebro z Poľska s rakovinovou hrozbou

Mäso sa k nám dostalo cez Holandsko a Poľsko. Matečná spolu s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom apelovala na spotrebiteľov, aby sa nepozerali len na cenu mäsa a nakupovali radšej produkty zo Slovenska. Drucker poznamenal, že mäso je po dôkladnej tepelnej úprave zdravotne spôsobilé na konzumáciu.

Mrazené vzorky mäsa
Zobraziť galériu (9)
Mrazené vzorky mäsa  (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Škandál s nakazeným mäsom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

V rámci preventívnych opatrení MPRV SR nariadilo predaj brazílskeho mäsa okamžite pozastaviť. Počet kontrolovaných vzoriek ŠVPS SR vzrástol z 237 na 341 produktov. „Doterajšie laboratórne testy preukázali 17 nevyhovujúcich vzoriek. V jednom z týchto brazílskych produktov – produkt značky SEARA ‚Mrazené kuracie prsia bez kosti bez kože bez innerfiletu solené‛ v 2-kilogramovom balení, výrobca spoločnosť Agricola Jandelle, sme zistili Salmonellu kmeňa Heidelberg. Kontroly vykonávame aj naďalej, zameriavame sa hlavne na prevádzkovateľov, ktorí vlastnia sklady a obchodujú s touto komoditou vo väčšom množstve a dodávajú ho reštauráciám a konečným spotrebiteľom,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS. Testy na konzervačné látky aj na prítomnosť salmonely stále prebiehajú. Pri žiadnej z testovaných vzoriek zatiaľ neboli objavené chemické látky, ktorými sa v Brazílii malo upravovať pokazené mäso.

Kontroly po Slovensku stále prebiehajú. Doteraz veterinári uskutočnili až 3 000 kontrol, z čoho 2 900 sa týkalo zariadení spoločného stravovania. Dve pozitívne vzorky zo zariadenia spoločného stravovania boli zistené v Bratislave a jedna v Poprade. Podľa riaditeľa ŠVPS Jozefa Bíreša ide o subtyp salmonelózy, ktorý sa vyskytuje v Amerike a Kanade, nie v Európe. 

Naváženie a riedenie vzorky mäsa
Zobraziť galériu (9)
Naváženie a riedenie vzorky mäsa  (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Zalievanie agarom
Zobraziť galériu (9)
Zalievanie agarom  (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Škandál s nakazeným mäsom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Škandál s nakazeným mäsom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Škandál s nakazeným mäsom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Neselektívne predbežné množenie
Zobraziť galériu (9)
Neselektívne predbežné množenie  (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Viac o téme: Brazílske mäsoSalmoneleza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu