Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

ĽS-HZDS s Mečiarom nechcú v európskom parlamente

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Vládnej ĽS-HZDS sa opäť rysujú prekážky v úsilí o politické zastrešenie strany v Európskom parlamente. Šéf liberálno-demokratickej frakcie (ALDE) v EP Graham Watson dnes totiž podmienil členstvo ĽS-HZDS tým, že z jej čela odíde predseda Vladimír Mečiar a strana zmení svoju politiku.

"Vzhľadom na minulosť pána Mečiara a účasť v súčasnej koalícii je veľmi ťažké predstaviť si zmysluplné vzťahy s liberálmi a demokratmi," citovala Watsona televízia Markíza. "Ak by hnutie zmenilo svojho predsedu a svoje smerovanie, zvažovali by sme spoluprácu," dodal. Vedenie ALDE okrem toho podľa STV poprelo informácie, že sa zástupcovia frakcie zúčastnili na sobotňajšom sneme ĽS-HZDS v Nitre.

Európski politici v minulosti vyčítali HZDS najmä jej kontroverzné vládnutie v 90. rokoch, keď sa Slovensko pre prešľapy proti demokracii dostalo do čiastočnej medzinárodnej izolácie. Vlani potom kritizovali vytvorenie vládnej koalície so Slovenskou národnou stranou, ktorá čelí kritike za nacionalizmus.

Mečiarova strana sa chce dostať do ALDE prostredníctvom členstva v Európskej demokratickej strane (EDP), ktoré združuje strany hlásiace sa k politickému stredu. Druhú časť frakcie tvoria členovia liberálnych strán z Európskej liberálnej, demokratickej a reformnej strany (ELDR).

Predseda ĽS-HZDS v sobotu povedal, že strana sa chce dostať do ALDE tak, že získa členstvo v EDP. Ústredná tajomníčka strany Zdenka Kramplová pritom poprela, že by sa ĽS-HZDS hlásila k liberalizmu. Zdôraznila, že plánované členstvo v EDP súvisí s údajne centristickým zameraním strany.

ĽS-HZDS zastupujú v EP traja poslanci - Sergej Kozlík, Peter Baco a Irena Belohorská. V minulosti ĽS-HZDS usilovala o členstvo v konzervatívne zameranej Európskej ľudovej strane (EPP). Jej vstupu však zabránil odpor slovenských pravicových strán, najmä Kresťanskodemokratického hnutia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu