Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Mečiar ostáva predsedom ĽS-HZDS

Na snímke vpravo Vladimír Mečiar, vľavo Ivan Mikuš.
Na snímke vpravo Vladimír Mečiar, vľavo Ivan Mikuš. (Zdroj: TASR)

NITRA - Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar na dnešnom sneme podľa očakávania suverénne obhájil svoju vedúcu pozíciu v strane.

Proti bývalému premiérovi nakoniec neúspešne kandidoval jeho vnútrostranícky oponent, trnavský župan Tibor Mikuš. Novinárom to povedal poslanec ĽS-HZDS Ján Kovarčík. Mikuš porážku prijal a povedal, že v strane zostane. Za Mečiara hlasovalo vo verejnej voľbe 217 z celkovo 240 delegátov; proti bolo 18 delegátov. Po tom, čo sa Mečiar stal víťazom, sa o Mikušovi už vôbec nehlasovalo. Pôvodného protikandidáta Viliama Vetešku dnes hospitalizovali v Bratislave, na sneme sa nezúčastnil.

Analytici pred voľbou tvrdili, že verejné hlasovanie zvýši šance Mečiarovi. "Keby to bolo tajné hlasovanie, určite by nedopadlo inak," tvrdil však dnes Kovarčík. Proti verejnej voľbe sa podľa neho navyše postavilo len necelých 30 delegátov. Poradie hlasovania o kandidátoch sa určilo podľa abecedy, uviedol.

Mikuš po voľbe pripustil, že väčšie šance na úspech proti Mečiarovi by mal Veteška. "Keď bola navrhnutá moja kandidatúra, povedal som, že z úcty k navrhujúcim a ku všetkým prijímam, aj keď kocky sú hodené," povedal novinárom. Nekritizoval ani spôsob voľby, keďže výsledok je podľa neho jasný. "Myslím, že to bolo korektné v rámci stanov," tvrdil.

Mečiar stojí v čele strany od jej vzniku v roku 1991. Pod jeho vedením HZDS v 90. rokoch dvakrát zostavilo vládu. Popularita strany však od tej doby značne klesla.

ĽS-HZDS sa po ôsmich rokov v opozícii vrátila do vlády vlani, keď sa ako najmenšia koaličná strana dohodla na zostavení kabinetu so Smerom-SD premiéra Roberta Fica a Slovenskou národnou stranou.

Životopis Vladimíra Mečiara >>


Podpredsedami ĽS-HZDS sa stali Miroslav Jureňa a Milan Urbáni

Podpredsedami ĽS-HZDS sa stali Miroslav Jureňa a Milan Urbáni. Rozhodli o tom dnes delegáti republikového snemu ĽS-HZDS v Nitre. Minister pôdohospodárstva Jureňa je v straníckej funkcii nováčikom a bude mať na starosti hospodársku politiku. Poslanec Národnej rady SR Urbáni zastával tento post aj doposiaľ, bude sa venovať najmä zahraničnej politike. Ústrednou tajomníčkou ĽS-HZDS ostala Zdenka Kramplová, hospodárom bude naďalej Milan Urbáni.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu