BRATISLAVA - Nefajčiarske reštaurácie a kaviarne v slovenskej metropole vyhľadávajú hlavne rodiny s deťmi, nefajčiari, vegetariáni a zahraniční turisti. Zhodli sa na tom ich prevádzkovatelia, ktorí tiež tvrdia, že v porovnaní s fajčiarskymi podnikmi majú nižšie tržby.
Snažia sa však konkurovať i inými službami - netradičnými jedlami, posedeniami v galérii či rýdzo slovenskou kuchyňou. Podľa združenia Stop fajčeniu je nefajčiarskych podnikov v Bratislave v porovnaní s inými metropolami málo.
"U nás skôr ide o to, že ľuďom ponúkame tradičné slovenské jedla a ľudovú hudbu. To, že sme nefajčiarsky podnik, je len plus navyše. Zapáliť si môžu vonku," povedal ČTK prevádzkar Klubu Lúčnica Michal Donoval. Podobne úplne nefajčiarska je aj arménska reštaurácia na Zlatých pieskoch a reštaurácia neďaleko letiska M.R. Štefánika.
Na káve a zákuskoch bez cigaretového dymu si môžu ľudia pochutiť aj v niektorých kaviarničkách v historickom centre mesta. V priestoroch Stredoeurópskeho domu fotografie od minulého roka funguje nefajčiarska kaviarnička, ktorá slúži aj ako galéria.
Azda najstarším nefajčiarskym podnikom v Bratislave je Bistro U ruže. Popri zákuskoch tu podávajú šaláty a pivo. "Fungujeme od roku 1983 ako nefajčiari. Za tie roky máme stálych zákazníkov. Chodia k nám však aj študenti aj cudzinci. Možno nemáme také vysoké tržby ako fajčiarske zariadenia, ale sme hrdí ha to, že sa u nás nefajčí," zdôverila sa ČTK prevádzkarka bistra Ingrid Kubášová.
"Nefajčiarske reštaurácie vznikajú zatiaľ z dobrej vôle majiteľov, aj keď to nemusia spraviť. Je to z ich strany ústretový krok, ale aj trošku prezieravý," povedal ČTK predseda občianskeho združenia Stop fajčeniu Peter Šťastný. Ministerstvo zdravotníctva totiž podľa neho plánuje novelu zákona, ktorá by od budúceho roka zakázala fajčenie vo väčších reštauráciách. Okrem toho by mala novelizácia zákona o ochrane nefajčiarov zakázať predaj cigariet v automatoch a potravinových obchodoch. "Boli by sme radi, keby zákon prešiel v takejto podobe a bez zbytočných kompromisov," povedal Šťastný.
Aj z prieskumu, ktoré urobilo združenie minulý rok, vyplýva, že 45 percent ľudí pociťuje ohrozenie z pasívneho fajčenia práve v reštauráciách, kaviarňach a baroch.
Majiteľom "zadymených" pohostinstiev, reštaurácií či barov podľa Šťastného zrejme chýbajú informácie o tom, ako nefajčiarske podniky fungujú všade inde vo svete. Fajčenie v stravovacích zariadeniach je zakázane zákonom napríklad v Írsku, Francúzsku a Španielsku. V Británii zákaz fajčenia v reštauráciách postupne presadili v Škótsku, Walese a Severnom Írsku. V Anglicku by ho mali zaviesť začiatkom júla.
"U nás skôr ide o to, že ľuďom ponúkame tradičné slovenské jedla a ľudovú hudbu. To, že sme nefajčiarsky podnik, je len plus navyše. Zapáliť si môžu vonku," povedal ČTK prevádzkar Klubu Lúčnica Michal Donoval. Podobne úplne nefajčiarska je aj arménska reštaurácia na Zlatých pieskoch a reštaurácia neďaleko letiska M.R. Štefánika.
Na káve a zákuskoch bez cigaretového dymu si môžu ľudia pochutiť aj v niektorých kaviarničkách v historickom centre mesta. V priestoroch Stredoeurópskeho domu fotografie od minulého roka funguje nefajčiarska kaviarnička, ktorá slúži aj ako galéria.
Azda najstarším nefajčiarskym podnikom v Bratislave je Bistro U ruže. Popri zákuskoch tu podávajú šaláty a pivo. "Fungujeme od roku 1983 ako nefajčiari. Za tie roky máme stálych zákazníkov. Chodia k nám však aj študenti aj cudzinci. Možno nemáme také vysoké tržby ako fajčiarske zariadenia, ale sme hrdí ha to, že sa u nás nefajčí," zdôverila sa ČTK prevádzkarka bistra Ingrid Kubášová.
"Nefajčiarske reštaurácie vznikajú zatiaľ z dobrej vôle majiteľov, aj keď to nemusia spraviť. Je to z ich strany ústretový krok, ale aj trošku prezieravý," povedal ČTK predseda občianskeho združenia Stop fajčeniu Peter Šťastný. Ministerstvo zdravotníctva totiž podľa neho plánuje novelu zákona, ktorá by od budúceho roka zakázala fajčenie vo väčších reštauráciách. Okrem toho by mala novelizácia zákona o ochrane nefajčiarov zakázať predaj cigariet v automatoch a potravinových obchodoch. "Boli by sme radi, keby zákon prešiel v takejto podobe a bez zbytočných kompromisov," povedal Šťastný.
Aj z prieskumu, ktoré urobilo združenie minulý rok, vyplýva, že 45 percent ľudí pociťuje ohrozenie z pasívneho fajčenia práve v reštauráciách, kaviarňach a baroch.
Majiteľom "zadymených" pohostinstiev, reštaurácií či barov podľa Šťastného zrejme chýbajú informácie o tom, ako nefajčiarske podniky fungujú všade inde vo svete. Fajčenie v stravovacích zariadeniach je zakázane zákonom napríklad v Írsku, Francúzsku a Španielsku. V Británii zákaz fajčenia v reštauráciách postupne presadili v Škótsku, Walese a Severnom Írsku. V Anglicku by ho mali zaviesť začiatkom júla.