Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Šebeščák zatiaľ na slobodu nepôjde

Marián Šebeščák
Marián Šebeščák

TRENČÍN - Jeden z bývalých manažérov skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Marián Šebeščák sa zatiaľ nedostane na slobodu.

Minulý týždeň ho síce podmienečne prepustil Okresný súd v Trenčíne, voči verdiktu však podá sťažnosť prokuratúra. ČTK to dnes telefonicky povedal hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Vladimír Gajdoš.

"Sťažnosť bude podaná, odsúdený zajtra (v utorok) nepôjde na slobodu," povedal ČTK Gajdoš. O tom, či sa Šebeščák nakoniec dostane na podmienku z väzenia, tak bude ešte rozhodovať trenčiansky krajský súd.

Šebeščáka odsúdil začiatkom roka Špeciálny súd za podvod v nebankových spoločnostiach na sedem rokov väzenia. Okresný súd ho minulý týždeň mohol podmienečne prepustiť preto, lebo si vrátane pobytu vo vyšetrovacej cele odsedel už vyše dve tretiny trestu.

Gajdoš neuviedol, čo prokuratúra v sťažnosti voči verdiktu súdu napadne. "Nerozumiem tomu. Možno budú namietať dĺžku skúšobnej doby," reagoval pre ČTK Šebeščákov obhajca Pavel Piovarčí.

Spolu so Šebeščákom odsúdil Špeciálny súd aj hlavných manažérov skrachovaných spoločností Vladimíra Fruniho a Františka Matika, ktorý je na úteku. Obaja dostali za podvod 11,5-ročné tresty odňatia slobody. Na rozdiel od Šebeščáka sa však voči verdiktom prostredníctvom svojich obhajcov odvolali, takže ich prípadom sa ešte bude zaoberať Najvyšší súd. Šebeščák dostal nižší trest ako Fruni a Matik aj pre to, lebo pri vyšetrovaní spolupracoval s políciou.

Nebankové spoločnosti pred krachom ponúkali sporiteľom nereálne vysoké zúročenie vkladov. Výnosy však firmy podľa Špeciálneho súdu vyplácali z vkladov ďalších sporiteľov bez toho, aby vytvárali skutočný zisk. Majitelia Horizontu a BMG tým podľa súdu zorganizovali obrovskú "pyramídovú hru", ktorá sa začiatkom roka 2002 skončila krachom firiem a desaťtisíce občanov prišli spolu o miliardové úspory.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu