PRAHA/BRATISLAVA - Máte radi psy? Odpoveď bude zrejme áno, ale my máme na mysli trocha viac okorenenú otázku. Mysleli sme totiž na tanieri. Na sviečkovú alebo do kapustnice? Predaj vianočných psov už ohlásili na Facebooku.
„Psie mäso sa hodí na všetky typy kuchynskej prípravy. Na diétne pokrmy je najvhodnejšie varenie či dusenie. Veľmi chutné jedlá môžete z Brnianskeho psa pripraviť pečením. K najrozšírenejším úpravám patrí pes vyprážaný, ktorý je tiež neoddeliteľnou súčasťou štedrovečernej večere. Psie mäso sa výborne hodí aj na grilovanie,“ uvádza facebooková stránka s názvom Predaj vianočných psov v ČR a SR. Jej zakladatelia budú predaj psov na trhovisku organizovať nielen v českom Brne, ale aj v Bratislave a v Košiciach.
Za zabitie psa zaplatíte približne euro, za odstránenie srsti z mäsa asi 1,60, za pitvanie1,30. Kilogram psieho mäsa vás vyjde zhruba na tri eurá, ale za psí kožuch zaplatíte oveľa viac. Ten vám peňaženku odľahčí o 17 eur. Výhodný nákup, nie?
„Pochybná stránka“ tiež vyzýva ľudí, aby prezradili svoje najlepšie „psie recepty“. V tejto chvíli vás však môžeme upokojiť, že ide len o „psí kúsok“ zo strany aktivistov, ktorí bojujú nielen proti predaju obľúbených domácich miláčikov. Chcú predovšetkým poukázať na to, že kým vianočný predaj psieho mäsa by naša spoločnosť nedokázala stráviť, predaj kaprov či iných rýb a ich následné zabíjanie je väčšinou spoločnosti bez mihnutia okom tolerované. Aj vy budete mať tento rok vo vani a na vianočnom stole kapra? Dobrú chuť.