BRATISLAVA - Ministerstvo školstva chce pritiahnuť do školských jedální viac žiakov stredných škôl. Do školských jedální preto posiela nové recepty. Novinkami budú napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Na dnešnej tlačovej besede to povedal minister školstva Juraj Draxler s tým, že do jedální pribudne celkovo 68 nových receptov.
V školských jedálňach sa v súčasnosti stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. Ministerstvo však nie je spokojné s počtom stravníkov práve v stredných školách, v ktorých jedálne navštevuje iba 37 percent žiakov. Draxler dnes pripomenul, že Slovensko je na popredných miestach v rebríčkoch mnohých civilizačných chorôb, ktoré súvisia so zlou životosprávou. Deťom podľa neho preto treba vytvoriť dobré návyky na zdravú životosprávu. V školských jedálňach majú od nového školského roka meniť tiež spôsob prípravy jedál.
Fritovanie a vyprážanie majú nahradiť pečením s minimálnym podielom tuku. Zaradia tiež využívanie byliniek, orechov a syra na úkor soli a dochucovadiel. Zmeny nastanú aj v energetických a nutričných hodnotách podávaných jedál. Predovšetkým chcú znížiť podiel tukov a cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny.
Ministerstvo bude tiež vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní, keďže v školských jedálňach pracujú prevažne staršie vyučené kuchárky. Chcú tak rozširovať ich vedomosti o využívaní nových technológií výroby jedál. V spolupráci so Zväzom kuchárov a cukrárov Slovenska spúšťa rezort projekt "Personálna gramotnosť a finančná supervízia", ktorý sa začne už budúci týždeň. Na projekte sa zúčastní približne 2 500 zamestnancov školských jedální z každého kraja. Obce sa navyše v rámci výzvy v roku 2016 budú môcť uchádzať o spolufinancovanie technologických zariadení pre školské jedálne.
Minister dnes tiež uviedol, že momentálne zriaďujú pracovnú skupinu, ktorá pripraví postupy pre verejné obstarávanie tak, aby školy získavali v obstarávaniach čerstvé potraviny. V súvislosti s otázkou na ponuku školských bufetov minister uviedol, že chcú regulovať to, k akým potravinám majú žiaci na pôde školy prístup. Podľa Draxlera nie je možné, aby školské stravovanie ovplyvňovali distribútori sladených nápojov a k zákonu o ponuke v školských bufetoch sa chcú vrátiť.