BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva vykonal mimoriadnu sériu kontrol potravín. V roku 2014 vykonali naši zdravotníci takmer 38 tisíc kontrol. Okrem podrobných detailov zistili až vyše 7 tisíc prípadov, kedy došlo k nezhodám. Správu zverejnil Úrad iba pred pár dňami. Pozrite si hlavné výsledky kontrol.
Dokument sa volá "Viacročný národný plán pre úradnú kontrolu vykonávanú orgánmi verejného zdravotníctva v Slovenskej republike v roku 2014". Dozeral naň hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný. Zdravotníci "vykonávali v roku 2014 úradné kontroly potravín zamerané na dodržiavanie potravinového práva prevádzkovateľmi potravinárskych prevádzok" pod dohľadom Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
Takmer 38 tisíc kontrol
V roku 2014 bolo orgánmi verejného zdravotníctva Slovenskej republiky spolu vykonaných 37 766 kontrol v 19 865 kontrolovaných potravinárskych prevádzkach, vrátane zariadení spoločného stravovania z celkového počtu 74 066 prevádzok registrovaných orgánmi verejného zdravotníctva. Okrem uvedených kontrol bolo vykonaných ešte 4 494 kontrol v ostatných prevádzkach, ako sú napr. lekárne, drogérie, novinové stánky a pod.
Pri kontrolách bolo zistených spolu 7 896 nezhôd so súčasne platnými právnymi predpismi. Uvedené nezhody boli zistené v 3 375 prevádzkach.
Najväčšie nedostatky v prevádzkovej hygiene
Najčastejšou príčinou nezhôd vo všeobecnosti boli nedostatky v prevádzkovej hygiene (1 255 prevádzok), v skladovaní potravín (1 103 prevádzok), v manipulácii s potravinami (880 prevádzok) a v systéme HACCP/SVP (823 prevádzok).
V sektore služieb (t. j. v zariadeniach spoločného stravovania, ďalej „ZSS“) bolo spolu vykonaných 28 315 kontrol v 14 518 zariadeniach (z celkového počtu 42 789 registrovaných prevádzok), pričom nezhody sa zistili v 3 027 kontrolovaných prevádzkach.
V epidemiologicky rizikových činnostiach výroby a manipulácie s potravinami bolo vykonaných 1 645 kontrol v 784 kontrolovaných prevádzkach (z celkového počtu 1 060 registrovaných prevádzok).
Z uvedeného počtu kontrolovaných prevádzok boli v 151 subjektoch zistené nezhody.
Pri predaji a manipulácii s potravinami bolo prekontrolovaných 1 047 prevádzok z celkového počtu 4 630 prevádzok registrovaných úradmi verejného zdravotníctva, pričom nezhody sa zistili v 71 prevádzkach.
V roku 2014 vykonali regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR spolu 222 auditov potravinárskych prevádzok, a to najmä v zariadeniach spoločného stravovania. 165 auditov bolo s nezhodami, počet zistených nezhôd bol 465.
Orgány verejného zdravotníctva v roku 2014 prijali celkom 1 014 písomných podnetov, z ktorých 398 (39 %) bolo vyhodnotených ako opodstatnených, 422 (42 %) ako neopodstatnených a v prípade 208 podnetov nebolo možné dokázať opodstatnenosť.
Prehľad a vyhodnotenie prijatých podnetov
(Zdroj: topky)
Frekvencia a typy nezhôd v bezpečnosti potravín a osobitne v bezpečnosti pokrmov
V roku 2014 bolo spolu odobratých a vyšetrených 12 978 vzoriek potravín, pokrmov, prídavných látok do potravín a materiálov a predmetov určených na styk s potravinami. Z uvedeného počtu bolo vyšetrených 5 852 vzoriek hotových pokrmov, vrátane pokrmov rýchleho občerstvenia.
V odoberaných vzorkách potravín (v rámci jednotlivých komodít) sa vyšetrovala predovšetkým mikrobiologická kontaminácia, iná kontaminácia, zloženie výrobku a označenie výrobku. Z celkového počtu 12 978 vyšetrených vzoriek bolo celkovo nevyhovujúcich 991 vzoriek, čo predstavuje 7,64 %. Celkovo najvyššie percento nevyhovujúcich vzoriek v porovnaní s ostatnými vzorkami potravín bolo zaznamenané v prípade zmrzliny a dezertov (15,54 %), tukov a olejov (14,29 %), pramenitých vôd a balených pitných vôd - watercoolery (14,11 %), pokrmov rýchleho občerstvenia (13,85 %) a lahôdkarských výrobkov (11,29 %).
Nevyhovujúcich bolo takmer 10 percent
Mikrobiologicky nevyhovujúcich bolo 891 vzoriek potravín (9,37 %) z celkovo vyšetrených 9 509 vzoriek potravín, a to najmä z dôvodu porušenia kritérií procesu výroby. Najvyššie percento mikrobiologicky nevyhovujúcich vzoriek v porovnaní s ostatnými vzorkami potravín bolo zaznamenané v prípade zmrzliny a dezertov (16,12 %), pramenitých a balených pitných vôd (15,23 %), pokrmov rýchleho občerstvenia (14,01 %), lahôdkarských výrobkov (12,38 %), cukrárskych výrobkov (8,69 %) a hotových pokrmov (6,21 %).
Vo vyšetrovaných vzorkách potravín boli mikrobiologicky izolované nasledovné mikroorganizmy:
- koliformné baktérie (445 vzoriek: hotové pokrmy, zmrzlina a dezerty, pokrmy rýchleho občerstvenia, cukrárske výrobky, lahôdkarské výrobky, pramenité a balené pitné vody),
- kvasinky (258 vzoriek: zmrzlina a dezerty, pokrmy rýchleho občerstvenia, lahôdkarské výrobky, cukrárske výrobky, hotové pokrmy),
- Escherichia Coli (64 vzoriek: hotové pokrmy, pokrmy rýchleho občerstvenia, lahôdkarské výrobky, pramenité a balené pitné vody, zmrzlina a dezerty),
- plesne (54 vzoriek: zmrzlina a dezerty, cukrárske výrobky, hotové pokrmy, pokrmy rýchleho občerstvenia, ovocný a bylinný čaj, výživový doplnok, lahôdkarský výrobok),
- Enterobacteriaceae (51 vzoriek: zmrzlina a dezerty, hotové pokrmy, cukrársky výrobok),
- Staphylococcus sp. (29 vzoriek: hotové pokrmy, zmrzlina a dezerty, cukrárske výrobky, lahôdkarský výrobok, mäso),
- Pseudomonas sp. (28 vzoriek: pramenité a balené pitné vody, hotové pokrmy, cukrársky výrobok, zmrzlina),
- Salmonella sp. (19 vzoriek: cukrárske výrobky, ovocné a bylinné čaje, hotové pokrmy, mäso a výrobky z mäsa),
- Bacillus cereus (18 vzoriek: hotové pokrmy, pokrm rýchleho občerstvenia, lahôdkarský výrobok),
- Listeria (3 vzorky: pokrmy rýchleho občerstvenia, hotový pokrm),
- Campylobacter (1 vzorka: hotový pokrm).
Kontrolovali aj geneticky modifikované potraviny
Na kontrolu GMO potravín sa odobrali rôzne druhy potravín: kukurica (vákuovaná) a výrobky z kukurice (kukuričná múka), výrobky zo sóje (vločky, plátky, sójový nápoj), ryža (guľatozrnná, Basmati) a výrobky z ryže (ryžový príkrm pre deti a dojčatá). Spolu bolo odobraných a vyšetrených 13 vzoriek potravín (domáceho pôvodu, dovozové v rámci Spoločenstva). V analyzovaných vzorkách nebola zistená prítomnosť geneticky modifikovaných organizmov.