Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Armádny tender za 7,5 mld. Sk preveruje polícia

BRATISLAVA - Úrad boja proti korupcii preveruje armádny tender na mobilný komunikačný systém MOKYS za 7,5 miliardy korún.

S odvolaním sa na vyjadrenie šéfa úradu Tibora Gašpara to dnes napísal istý denník. Výsledky súťaže, ktorú vyhrala spoločnosť BAE Systems, pred časom napadol jeden z neúspešných účastníkov tendra.

"Zaujímame sa o verejné obstarávanie vo všetkých oblastiach vrátane ministerstva obrany," povedal Gašpar.

Zástupca víťaznej firmy John Barter nedávno vraj povedal, že tender bol riadený "profesionálne, korektným a transparentným spôsobom". BAE Systems však preverujú britskí detektívi pre podozrenie z nekalých praktík pri získavaní štátnych zákaziek vo viacerých krajinách.

Výsledok tendra na MOKYS napadla francúzska firma Thales, ktorá skončila v súťaži druhá. Tvrdí, že ministerstvo obrany v poslednom kole súťaže zmenilo podmienky. Hovorca ministerstva Vladimír Gemela to však odmietol.

Denník dnes napísal, že BAE Systems krátko predtým, ako získala armádnu zákazku na komunikačný systém, darovala Národnej akadémii obrany maršala Andreja Hadika 40 počítačov. Škola patrí priamo pod rezort obrany a slúži iba profesionálnym vojakom, dodal denník. Firma i ministerstvo obrany tvrdia, že dar s tendrom nemá nič spoločné. "Nemožno zazlievať súkromným spoločnostiam dary. Robia tak všade na svete, patrí to k zlepšovaniu ich imidžu. Ak by chceli ovplyvňovať tender, tak by sa zamerali na konkrétne osoby vo výberových komisiách a nie na rezort ako taký," povedal právnik Pavel Nechala.

Podľa skorších informácií denníka má BAE Systems s ministerstvom obrany podpísané aj ďalšie dohody. Firma modernizuje vojenské lietadlá a vrtuľníky za ďalších zhruba 900 miliónov korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu