BRATISLAVA - Extrémne zvýšené teploty počas letného obdobia môžu spôsobovať záťaž zamestnancov teplom na väčšine pracovísk.
"Môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním," upozornil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Ako poukázal úrad, dostupnosť a dostatok pitnej vody na pracovisku pre zamestnancov musí byť samozrejmosťou, pričom zamestnávateľ ju musí zabezpečiť na vlastné náklady. "Okrem toho odporúčame konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce a uhrádzajúce vlastnosti. Uhrádzajúce nápoje slúžia na uhrádzanie tekutín, solí a ďalších látok stratených nadmerným potením," radia pracovníci Odbor preventívneho pracovného lekárstva ÚVZ SR.
Prostredníctvom pitného režimu sa odporúča uhradiť najmenej 70 percent vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením a dýchaním. Nápoje majú obsahovať čo najmenej cukru, pretože sladké nápoje zvyšujú pocit smädu. Počas horúčav sa tiež neodporúča piť alkohol, keďže zvyšuje metabolizmus a tým aj produkciu tepla v organizme. Vhodné sú napríklad minerálne vody, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy.
Vhodný pracovný odev má byť jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu. Treba tiež myslieť na zabránenie prenikania slnečných lúčov na pracovisko a vetranie.