Sobota2. november 2024, dnes je Pamiatka zosnulých,

Pri nákupe potravín etikety nečítame: Slovákov najviac zaujíma cenovka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Etikety na potravinách študuje iba pätina z kupujúcich. Často ide o vysokoškolsky vzdelaných ľudí, najčastejšie vo veku 45–54 rokov. Naopak, až štyria z desiatich Slovákov etikety na potravinách nesledujú nikdy.

Sú medzi nimi predovšetkým nezamestnaní, dôchodcovia, ale aj študenti, spomedzi ktorých sa o zloženie potravín nezaujíma vyše 40 percent. Celkovo sa ženy zaujímajú o etikety dvakrát častejšie ako muži. Ukázal to prieskum Združenia pre zdravie a výživu.

Pri nákupe potravín Slovákov najviac zaujíma cenovka. Je to pochopiteľné, hoci najdôležitejšie informácie o potravinách sa nachádzajú celkom inde ako na farebných štítkoch so sumou v eurách. O kvalite, výživovej hodnote a zložení potraviny veľa napovie etiketa.

"Nízkym záujmom o etiketu, a teda kvalitu potraviny sa ukracujeme o hodnotnú stravu. Výrobok s nižšou cenou totiž často obsahuje aj menej základnej suroviny, kvôli ktorej potravinu kupujeme," upozorňuje Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu. Podľa nej si na etiketách treba všímať predovšetkým informácie o zložení výrobku a tabuľku výživových hodnôt. Týka sa to napríklad mäsových výrobkov. Medzi údajmi o zložení sa okrem rôznych prísad uvádza aj to, koľko percent mäsa je v párkoch alebo koľko je ovocnej zložky v džúsoch, pričom sa vždy oplatí zvážiť pomer kvality a ceny.

Tabuľka výživových hodnôt zase uvádza obsah troch základných živín: tukov, sacharidov a bielkovín. Pri tukových výrobkoch, napríklad olejoch, margarínoch, alebo v cukrovinkách či v mliečnych výrobkoch, sa udáva pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín v tuku.

Platí zásada, že v našej strave by mali prevažovať nenasýtené mastné kyseliny nad nasýtenými, ktoré pri nadmernej konzumácii zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Vyberať by sme si preto mali najmä výrobky s vyšším obsahom nenasýtených mastných kyselín. K zdraviu prospešným potravinám patria aj tie, ktoré obsahujú komplexné sacharidy ako škroby alebo vlákninu, a naopak, neobsahujú jednoduché cukry ani glukózový či glukózovo - fruktózový sirup.

Užitočnou pomôckou, ktorou výrobcovia v poslednom čase uľahčujú orientáciu v nutričných hodnotách, je informácia o odporúčanej dennej dávke jednotlivých živín. Vďaka nej sa spotrebiteľ dozvie, koľko percent dennej dávky skonzumuje v jednej porcii. Dnes o tom informovalo Združenie pre zdravie a výživu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu