Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Likvidáciu poškodenej munície v Novákoch po výbuchu pozastavili

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA – Vojenskí pyrotechnici v muničnom sklade v Novákoch pozastavili likvidáciu nebezpečnej munície, ktorú poškodil stredajší výbuch granátu. Zastavenie prác si vyžiadalo vyšetrovanie.

„Vyšetrovateľ požiadal o zastavenie asanačných prác, pretože potrebuje z miesta ešte odobrať ďalšie vzorky a dôkazový materiál,“ uviedol hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. V prácach by mali vojenskí špecialisti pokračovať od pondelka v pôvodne plánovanom rozsahu.

Pri tragickom výbuchu prišiel o život civilný zamestnanec muničného skladu a traja ďalší boli zranení, jeden z nich bol vojak. Stalo sa to počas inventarizácie munície, ktorú robili pre podozrenia, že nejaká môže chýbať a aby zistili skutočný stav. Pracovníci pri nej neporušili zásady dodržiavania bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, režimu vstupu a pohybu v strážených objektoch ani zásady bezpečnej manipulácie s muníciou v priestoroch muničných skladov. Pri štandardnej kontrole došlo k nekontrolovanému výbuchu. Vybuchnutý granát bol zo sady, ktorú armáda v minulosti reklamovala - niekoľko testovaných kusov nevybuchlo – zlyhala časová funkcia. Výrobca dal po oprave granáty opäť do užívania armády.

Špecialisti na likvidáciu nevybuchnutých výbušných prostriedkov (Explosive Ordnance Disposal - EOD) budú odstraňovať 880 granátov, ktorých obaly boli pri výbuchu poškodené alebo narušené tlakovou vlnou. Vojenskí špecialisti EOD do konca týždňa zlikvidujú 44 obalov, v každom z nich je uložených 20 univerzálnych ručných granátov.

Špecialisti pri manipulácii s muníciou využívajú robota, ktorý prenáša obaly s muníciou do bezpečnej vzdialenosti od muničného skladu. Potom túto muníciu bezpečne zničia vojenskí pyrotechnici riadeným odpálením. Počas likvidácie absolvujú odborný výcvik dva vojenské tímy EOD. Vanga upozorňuje obyvateľov mesta Nováky a priľahlých obcí, že likvidáciu budú sprevádzať explózie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu