Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Dve izraelské matky s deťmi našli útočisko pred vojnou na Slovensku

Milan Krenželak sa videl so švagrinou Janou (33) a jej sestrou Annou (39 -vpravo) prvý raz v živote, no neváhal ani chvíľu poskytnúť im na nejaký čas strechu nad hlavou. Zobraziť galériu (3)
Milan Krenželak sa videl so švagrinou Janou (33) a jej sestrou Annou (39 -vpravo) prvý raz v živote, no neváhal ani chvíľu poskytnúť im na nejaký čas strechu nad hlavou.

KOŠICE - „Skončila sa už vojna? Ideme domov?!“ na tieto opakované otázky troch izraelských detí sa ich strýkovi z Košíc hľadá odpoveď len veľmi ťažko. Hoci 5-členná rodina z Haify mala šťastie v nešťastí, keď pred vybuchujúcimi bombami našla u príbuzných na Slovensku útočisko doslova v hodine dvanástej, domov ich to stále ťahá.

Smutno-šťastný príbeh dvoch žien z Izraela je o to silnejší, že Košičan Milan Krenželak (51) sa videl so svojou švagrinou, jej sestrou a ich deťmi „vďaka“ vojne prvý raz v živote! „Keď mi zrazu pred niekoľkými dňami zavolali, či môžu prísť, neváhal som ani chvíľu. S manželkou a synom (26) žijeme v štvorizbovom byte a pre príbuzných je tu miesta dosť. Verím, že u nás našli útočisko a pokoj,“ vraví Košičan, ktorý sa narodil na Ukrajine. Na východnom Slovensku, kde sa priženil, žije už 8 rokov.

Jeho brata to medzitým odvialo za láskou do Izraela. Jeho manželka Jana (33) teraz našla azyl u švagra, v ktorého dome sa už pár dní mieša ukrajinčina, hebrejčina i angličtina. „Nemohli sme tam zostať. Videli sme, ako rakety Hizballáhu úplne zničili dom v našom susedstve. Varovné sirény v Haife húkajú aj 12-krát za deň. Vtedy sa za niekoľko sekúnd treba rýchlo skryť do úkrytu. Museli sme byť neustále v strehu, spať obutí a oblečení,“ rozpráva Jana (33), ktorá do Košíc priviezla aj syna Antona (7) a dcéru Anastáziu (5). V Izraeli musela nechať muža Michaila, ktorý je ako vojak v zálohe pripravený brániť svoju domovinu.

Aj jej sestra Anna (39), ktorá na Slovensko ušla s dcérou Irinou (12), je teraz s ďalšími najbližšími príbuznými v Haife len v sporadickom kontakte. „Panuje tam peklo. Keď extrémisti zaútočia aj na Jeruzalem či Tel Aviv, vojna nebude mať konca.“ Ťažko to podľa nej znášajú najmä deti. V Košiciach sa cítia dobre, videli zoo, chodia na prechádzky mestom, našli si aj kamarátov. „Ale každé ráno sa zobúdzajú so strachom, či sa nerozozvučia sirény a pýtajú sa na to isté: či už je „po tom“... dodala nedobrovoľná vyhnankyňa Anna. Rodina môže byť bez víz na Slovensku legálne tri mesiace, čo bude ďalej, to nevedia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu