Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Ako žijú: -násťroční odsúdenci...

Zobraziť galériu (6)

SUČANY - Majú pätnásť, šestnásť či devätnásť a ich život prebieha za múrmi väznice. Kradli, lúpili, ale aj zavraždili. Namiesto návštevy diskoték či kina dnes denne chodia do výrobnej haly, alebo si dopĺňajú vzdelanie. Svoje činy zväčša veľmi ľutujú.

Trpia najmä tým, že sú za mrežami a nemôžu byť so svojimi rodinami. Novému Času sa po 30 rokoch fungovania Ústavu na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých v Sučanoch podarilo dostať až za jeho brány. Na chodbách sme sa napriek faktu, že sa nachádzame v Ústave na výkon trestu odňatia slobody, cítili bezpečne. Vnútro zariadenia malo od väznice ďaleko. Všade panoval pokoj a dobrá nálada. Okolo nás sa prechádzali väzni, naokolo žiadny bachár. Len na oknách strašili mreže. Sučiansky ústav je jediným pre mladistvých odsúdených na Slovensku. V mnohých prípadoch bola príčinou „konca“ terajších -násťročných väzňov nedostatočná rodinná výchova, prichádzajú sem však aj neovládateľné deti z detských domovov. A vyskytuje sa tu aj opačný extrém. „Máme aj deti z dobrých rodín, napríklad deti podnikateľov, ktorí nemali toľko času na ich výchovu,“ hovorí o svojich zverencoch riaditeľ ústavu Štefan Ronec. To, že v ústave sa väzňom venujú, vidieť na prvý pohľad. Ich izby voňajú čistotou, na samotných odsúdených vidieť pokoj, „prekáža“ možno len zle skrývaná túžba vrátiť sa na slobodu. Ronec však dodáva, že od 1. júla budúceho roku budú môcť odsúdení podľa zákona aspoň telefonovať svojim blízkym.

Väčšina mladistvých trestancov počas dňa pracuje vo výrobnej hale na stolárskej výrobe. Odsúdení s nižšou kvalifikáciou vykonávajú čistiace práce, alebo pracujú v poľnohospodárstve. Niektorí sú zaradení do vzdelávacích programov. Pripravené sú pre nich tiež rôzne rekvalifikačné kurzy v odbore stolár a kuchár- -čašník. V roku 1998 zriadili v ústave ako doplnok oddelenie dobrovoľnej liečby drogových závislostí. „Viacerí, ktorí prepadli aj drogám, sa z nich môžu dostať. Majú rôzne terapie, ktoré s nimi absolvujú profesionálny psychológ a pedagóg,“ dodáva Ronec.

ÚSTAV V ČÍSLACH
Tento rok oslávil ústav 30. výročie vzniku. V súčasnosti v ňom pracuje 189 príslušníkov zboru a 19 civilných zamestnancov. Ústav má kapacitu 475 miest, momentálne sa tu nachádza 113 mladistvých a 299 dospelých väzňov.

Otvorené svedectvá Radoslava (18) a Tomáša (18) >>


Sučany: Sedel tu aj vodca leopoldovskej masakry
SUČANY - Podľa zistení Nového Času sedel v jubilujúcom Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Sučanoch tiež recidivista Tibor Polgári. Ten sa spolu s komplicmi podieľal v roku 1991 na vraždách piatich dozorcov v Leopoldove. Siedmi väzni sa totiž vtedy dohodli, že z basy utečú za každú cenu. Polgári bol dokonca jedným z hlavných aktérov masakry, ktorý mal vypracovať až tri varianty úteku. Práve on v osudný sobotný večer požiadal dozorcu, aby ho pustil za mreže poslať list. Vzápätí ho však napadol a s ďalším spoluväzňom dobodal na smrť. Ostré kovové zbrane si vyrobili tajne a ukryli ich v opaskoch. Mŕtvemu dozorcovi následne zobral služobnú zbraň a na chodbe zblízka zastrelil ďalších dvoch príslušníkov, hoci nekládli žiadny odpor. Väzňom na úteku sa darilo skrývať presne 24 hodín, potom ich chytili v kope sena. Polgári dostal doživotie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu