Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Zmeny v rezorte školstva? Z ministerstva prišiel list v maďarčine

Minister Szigeti tvrdí, že o používaní maďarčiny v písomnom styku na ministerstve školstva nevie.
Minister Szigeti tvrdí, že o používaní maďarčiny v písomnom styku na ministerstve školstva nevie.

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva komunikuje v cudzom štátnom jazyku! Stredné školy na východnom Slovensku dostali list v maďarčine, v ktorom boli upozornené na etnickú mapu Slovenska.

Podľa listu od riaditeľa odboru vzdelávania na ministerstve školstva Lászlóa Szabóa mapa je dobrá nielen na vedecké účely, ale je aj vynikajúco využiteľná. „Verím, že sa táto mapa objaví na stene Vašej inštitúcie, bude svojráznym mementom a poučením,“ píše pán Szabó v liste. Po odchode kádeháka Martina Fronca nastúpil na miesto ministra školstva nominant SMK László Szigeti. Práve on mal v čase, keď boli listy poslané, ako štátny tajomník pod palcom odbor vzdelávania národnostných menšín na ministerstve.

Na ministerstve sa šušká, že práve Szabó je jeho pravou rukou v otázke národnostného školstva. Szigeti však odmieta, že by bol o liste informovaný. „Jednoznačne ma to prekvapilo, nemal som o tom žiadne informácie,“ povedal Szigeti. Škandalózny list v maďarčine dávajúci do pozornosti etnickú mapu Slovenska vydalo knižné vydavateľstvo Lillium Aurum. To vydáva publikácie v maďarčine.

Podľa vyjadrenia tlačového odboru ministerstva školstva Szabó list adresoval ako súkromná osoba a mal poslúžiť marketingovému oddeleniu vydavateľstva. „List nemal žiadne náležitosti úradnej korešpondencie - chýbali mu hlavička ministerstva, štátny znak, adresát, evidenčné číslo, pečiatka i vlastnoručný podpis,“ píše sa v stanovisku odboru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu