Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Experti z NASA našli vo vesmíre mutujúcu baktériu: Antibiotiká nepomáhajú, spôsobuje vážne zdravotné problémy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Možno to znie ako zápletka nového filmu o Votrelcovi, ale Národný úrad pre letectvo a vesmír identifikoval zmutovanú baktériu, ktorej sa darí vo vesmíre. Jej výskyt súvisí so vznikom závažných infekcií, ktoré by mohli ohroziť zdravie astronautov na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Vedci objavili na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) 13 kmeňov baktérie Enterobacter bugandensis, ktorá je spojená so vznikom závažných infekcií. Extrémne prostredie stanice, ako napríklad vyššia hladina oxidu uhličitého, totiž baktérie prinútilo, aby zmutovali. Pri vystavení mikrogravitácii môžu zároveň získať odolnosť voči antibiotikám. Mutácia zaradila baktériu do skupiny patogénov ESKAPE. Ochorenia zapríčinené baktériou Enterobacter môžu mať za následok napríklad sepsu, infekcie močových ciest, kože a mäkkých tkanív a aj vznik endokarditídy, čiže život ohrozujúceho zápalu, ktorý vzniká na vnútornej výstelke srdcových komôr a chlopní, píše denník Daily Mail.

Vedci po prvý raz zistili, že mikroorganizmy prežívajú medzi astronautmi od roku 2019, keď vykonávali rozsiahly prieskum húb a baktérií žijúcich na ISS. Avšak len nedávno identifikovali baktériu ako E. bugandensis. Tím definoval 13 kmeňov tejto baktérie na troch miestach vesmírneho plavidla: štyri v systéme cirkulácie vzduchu, jeden na cvičebnom zariadení a osem v kúpeľni laboratória. Počas výskumu boli realizované tri kroky na identifikáciu mutácie baktérie a porovnaná bola E. bugandensis nájdená na ISS s variáciou pochádzajúcou zo Zeme. Vedci najskôr analyzovali, ako sa genómy baktérií a ich funkčnosť zmenili počas adaptácie na extrémne prostredie vesmíru a až potom prešli k druhému kroku, v ktorom identifikovali početnosť populácie E. bugandensis na ISS.

Napokon sa zamerali na metabolické interakcie baktérií, ktoré sú prospešné pre iné mikroorganizmy a pomáhajú im prežiť a rásť. „Výsledky štúdie naznačujú, že pod vplyvom stresu izolované kmene ISS zmutovali a stali sa geneticky a funkčne odlišnými v porovnaní so svojimi pozemskými náprotivkami,“ informovala NASA. „Kmene boli schopné dlhodobo pretrvávať na stanici vo významnom množstve. Genómy ISS vykazovali v priemere 4568 génov, čo je výrazne vyšší počet ako priemer 4416 génov zistených v pozemských genómoch,“ uviedli autori štúdie.

Vesmírna stanica ISS
Zobraziť galériu (2)
Vesmírna stanica ISS  (Zdroj: Getty Images)

Mutantné kmene mali aj úplne iné gény, ktoré mohli spôsobiť ich schopnosť odolávať viacerým liekom. Variácia E. bugandensis prežíva na Zemi. Prostredie na palube vesmírnej stanice poskytovalo extrémne podmienky, ako je mikrogravitácia, slnečné žiarenie a zvýšené hladiny oxidu uhličitého, ktoré nútili baktérie mutovať, aby prežili. V štúdii sa uvádza, že ďalšie faktory, ako napríklad vetranie, vlhkosť či tlak vzduchu mohli pomôcť baktérii prosperovať. Bakteriálny kmeň mohol na ISS koexistovať s inými mikroorganizmami a mohol prispieť k ich prežitiu. Vedci dodali, že tento výskum otvára dvere k účinným preventívnym opatreniam zameraným na ochranu zdravia astronautov.

Viac o téme: BaktérieVesmírAstronautiInfekciaISS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu