Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Parlament v Chorvátsku vyslovil dôveru novej vláde premiéra Plenkoviča

Chorvátsky premiér a líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) Andrej Plenkovič
Chorvátsky premiér a líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) Andrej Plenkovič (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

ZÁHREB - Chorvátsky parlament v piatok večer vyslovil dôveru novej koaličnej vláde úradujúceho premiéra Andreja Plenkoviča. Informuje agentúra AFP.

Plenkovičova aj doteraz vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) získala v aprílových voľbách najviac parlamentných kresiel. Nestačilo to však na to, aby vládu zostavila sama a tak sa na jej vytvorení minulý týždeň dohodla s krajne pravicovým Hnutím za vlasť (DP).

archívne video

Tlačová konferencia strany Progresívne Slovensko na tému Stojíme pri RTVS v parlamente aj v uliciach (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Novú vládu v parlamente podporilo 79 poslancov, zatiaľ čo 61 hlasovalo v jej neprospech, uviedol predseda zákonodarného zboru Gordan Jandrokovič. "Konštatujem, že novému kabinetu bola vyslovená dôvera," dodal. Hnutie za vlasť bude mať tri z 18 ministerských postov vrátane ministerstva hospodárstva, poľnohospodárstva a novozriadeného rezortu demografie, dodáva AFP.

Opozícia kritizovala navrhované programového vyhlásenie vlády

Opozícia podľa agentúry Hina kritizovala navrhované programového vyhlásenie vlády, pričom tvrdila, že je horšie ako pred štyrmi rokmi. Zároveň upozornila, že nové ministerstvo pre demografiu a prisťahovalectvo nevyrieši problém odlivu obyvateľstva.

Nová vláda zrejme Chorvátsko politicky posunie viac doprava. Prvýkrát po dlhých rokoch zároveň nebude jej súčasťou nijaká strana zastupujúca srbskú menšinu. DP totiž vytvorenie takejto koalície odmietla, čo vzhľadom na minulosť podnietilo obavy z možného etnického napätia.

Viac o téme: ParlamentPremiérDôveraChorvátskoAndrej Plenkovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu