Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Kráľovské odmeny: TOTO sú dôchodky bývalých poslancov Európskeho parlamentu! Stačilo im len päť rokov v pléne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTRASBURG – V Európskom parlamente zasadá 705 europoslancov. Na získanie dôchodku z EÚ im stačí zotrvať na svojich miestach aspoň jedno volebné obdobie, teda štyri roky. Dôchodok sa samozrejme odvíja od veku a odpracovaných rokov pre štát. Sumy sú však viac ako zaujímavé.

archívne video

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán overila 24 kandidátok (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poľský portál Wiadomości uviedol, aký vysoký majú dôchodok poslanci a poslankyne, ktorí zastupovali Poľsko v štruktúrach Európskeho parlamentu (EP) aspoň jedno volebné obdobie a dosiahli potrebný vek na uplatnenie dôchodku. 

Dôchodky 

Konkrétne v Poľsku majú ženy nárok na dôchodok po 20 a muži po 25 odpracovaných rokoch, kedy odvádzali pravidelne dane na mesačnej báze. Najnižšie dôchodky v Poľsku sú vyplácané sumou 1620 PLN (poľských zlotých) v čistom, čo je v prepočte 377,77 eur.  

Kráľovské odmeny: TOTO sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre Európsky parlament sa vzťahujú iné pravidlá, ako sú nastavené v jednotlivých členských štátoch únie. Poslankyne a poslanci, ktorí prekročili 63 rokov života a aj pôsobili ako poslanci EP aspoň jedno päťročné obdobie, majú právo poberať dôchodok vo výške 6-tisíc PLN (1399 eur). 

Rekordéri

Najdlhšie slúžiaci poľskí poslanci v Európskom parlamente sú Jacek Saryusz-Wolski (76), Janusz Lewandowski (73), Ryszard Czarnecki (61) či europoslankyňa Róża Thunová (70). Wolski má už vzhľadom k svojmu veku nárok na 24-tisíc PLN, keďže v Európskom parlamente sa udržal štyri volebné obdobia. 

Lewandowski sa bude uchádzať o znovuzvolenie počas najbližších volieb do EP. Jeho dôchodok už neprevýši sumu 24-tisíc PLN kvôli limitu (70 percent platu). Czarnecki bude mať nárok na 24-tisícový dôchodok až o dva roky. U Thunovej to zatiaľ vyzerá na 18-tisíc PLN, keďže pôsobila v EP "len" tri volebné obdobia. Keď ju však Poliaci opäť zvolia, aj ona bude patriť do tejto skupiny poberateľov 24-tisícových dôchodkov.   

Voľby 2024

Voľby do EP sa konajú každých päť rokov. Keďže napsoeldy si občania EÚ volili svojich zástupcov do 3trasburgu ešte v roku 2019, tento rok nás čakajú opäť. Voľby do EP prebehnú vo všetkých krajinách EÚ od šiesteho do deviateho júna 2024. 

Viac o téme: PoslanciDôchodkyPoľskoEPEurópsky parlamentŠtrasburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu