Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol na 78: Vyše sto ľudí je nezvestných

Muž hádže kufor počas evakuácie počas záplav v meste Porto Alegre na juhu Brazílie
Muž hádže kufor počas evakuácie počas záplav v meste Porto Alegre na juhu Brazílie (Zdroj: TASR/AP/Carlos Macedo)

BRASILIA - Počet obetí záplav, ktoré minulý týždeň postihli juh Brazílie, stúpol na 78. Ďalších 105 ľudí sa nezvestných nezúčastní, informoval o tom v nedeľu večer brazílsky spravodajský server G1 s odvolaním sa na miestnu civilnú obranu. Podľa nej muselo kvôli záplavám opustiť domovy vyše 134 000 ľudí.

Silné dažde z minulého týždňa spôsobili záplavy v juhobrazílskom štáte Rio Grande do Sul, kde si okrem takmer ôsmich desiatok obetí vyžiadali tiež na 175 zranených. Podľa miestneho guvernéra Eduarda Leiteho ide o najhoršiu prírodnú katastrofu v novodobej histórii tohto štátu, ktorý je preslávený poľnohospodárskou produkciou, najmä sóje, pšenice či kukurice.

archívne video

Hladina vody Dunaja mierne klesla (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Postihnutá záplavami bola metropola tohto brazílskeho štátu Porto Alegre, ktorá má na 1,4 milióna obyvateľov, a niekoľko stoviek ďalších miest a obcí. Voda v rieke Guaíba, ktorá preteká mestom Porto Alegre, stúpla podľa agentúry AFP počas niekoľkých dní na rekordných 5,3 metra. Prekročila tak doterajšiu najvyššiu úroveň 4,76 metra z roku 1941, keď oblasť tiež postihli zničujúce záplavy.

Voda zaplavila ulice

Voda zaplavila ulice miest, zničila množstvo mostov a tiež elektrické vedenie, bez elektriny zostalo na 800 000 ľudí, uviedla v nedeľu agentúra AP. Zastavená bola v piatok tiež prevádzka na medzinárodnom letisku v Porte Alegre, pretože voda zaplavila aj ranveje. Podľa informácie z nedeľného večera na internetovej stránke letiska prevádzka stále nebola obnovená. Na záchranných prácach sa podieľa vyše 3000 vojakov a hasičov. Vojaci stavajú tiež poľné nemocnice, kam evakuujú pacientov z nemocníc ohrozených vodou.

Oblasť záplav v nedeľu druhýkrát za týždeň tejto prírodnej katastrofy navštívil brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý s niekoľkými ministrami svojej vlády rozsah záplavy videl z vrtuľníka a sľúbil regiónu štátnu pomoc. Lula tiež pričítal vinu za túto katastrofu klimatickým zmenám. Za obete záplav v Brazílii sa v nedeľu pomodlil aj pápež František.

Viac o téme: ZáplavyObeteKatastrofyBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu