Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MIMORIADNY ONLINE Rusko zasiahlo elektráreň v Doneckej oblasti! Na mierovú konferenciu docestuje aj pápež František

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: twitter.com/The Moscow Times)

KYJEV – Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentúra Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 801

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 801 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:40 Rusko zasiahlo elektráreň v Doneckej oblasti.

19:37 Ruský bombový útok v centre Charkova zranil 15 ľudí.

19:00 Ukrajina dostane prototypy diaľkových delostreleckých granátov od Rheinmetall.

18:23 Pápež František bol pozvaný na mierovú konferenciu o Ukrajine vo Švajčiarsku.

17:35 NATO varovalo Nemecko pred zintenzívnením ruskej špionážnej siete.

16:37 Ruský bombový útok v centre Charkova zranil 10 ľudí.

16:17 Vojenská rozviedka potvrdila, že bombový útok v aute zabil ruského organizátora mučiarní v Berdiansku.

15:40 Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informujeme podľa nedeľňajšej správy spravodajského portálu Novinky.cz.

15:15 Česká republika a Estónsko sa nezúčastnia Putinovej inauguračnej frašky.

14:35 Ruské jednotky ovládli dedinu Očeretyne vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, uviedlo dnes podľa agentúry Reuters ministerstvo obrany v Moskve. Ukrajinská strana tieto informácie nepotvrdila. Očeretyne, kde pred vojnou žilo asi 3000 ľudí, leží niekoľko kilometrov severozápadne od Avdijivky. O tú ruské a ukrajinské armády zvádzali krvavé boje tento rok v zime, vo februári potom zhruba tridsaťtisícové mesto padlo do ruských rúk.

13:55 V pripravovanom 14. sankčnom balíku Európskej únie voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe. V relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca to dnes povedala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. Česká vláda túto spoločnosť koncom marca zaradila na národný sankčný zoznam, podľa českých tajných služieb sa platforma snažila ovplyvniť európske voľby.

13:40 Ruská armáda dobyla obec Očeretyne, ktorá leží v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v nedeľu ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters. Očeretyne leží asi 15 kilometrov severozápadne od mesta Avdijivka, ktoré ruské sily dobyli vo februári. Pred vojnou v Očeretyne žilo asi 3000 ľudí.

13:33 Masívne raketové a dronové útoky Ruska na ukrajinský energetický systém spôsobili sektoru škody za viac než 1 miliardu USD (930,75 milióna eur). Povedal to v nedeľu ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:53 Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to v nedeľu ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters."Dnes hovoríme o rozsahu škôd v hodnote vyše miliardy dolárov. No útoky pokračujú a je očividné, že tieto straty budú rásť," uviedol Haluščenko vo vyhlásení. Podľa ministra boli hlavné škody spôsobené na tepelných a vodných zariadeniach ako aj na prenosových systémoch energie.

11:44 Ruské útoky na Ukrajine si za posledný deň vyžiadali 4 mŕtvych a 19 zranených. Ruské sily sa zamerali na deväť ukrajinských oblastí - Černihiv, Záporožie, Mykolajiv, Dnepropetrovsk, Sumy, Odesa, Cherson, Charkov a Doneck.

10:37 Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Šesť zranených si medzitým vyžiadal dronový útok v meste Charkov na severovýchode, uviedli miestni predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP. Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu oznámili, že počas uplynulej noci zostrelili 23 z 24 dronov Šáhid, ktoré na územie krajiny vyslala ruská armáda. Nové útoky prišli v čase, keď pravoslávni veriaci na Ukrajine a v Rusku oslavujú Veľkú noc. Lídri oboch krajín sa pri príležitosti významného sviatku obrátili na obyvateľov s výzvami, aby sa zomkli v čase vojny.

10:14 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:25 Útok ruského dronu na Charkov zranil 6 ľudí. Rusko podniklo dnes útok bezpilotným lietadlom na Charkovskú oblasť, pričom v meste Charkov zapálilo najmenej osem obytných domov a zranilo šesť ľudí, informovali miestne úrady.

7:33 Ukrajina v noci zostrelila 23 dronov. Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zničili 23 z 24 bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré Rusko vypustilo počas noci, informovali 5. mája vzdušné sily.

6:41 Rusko láka Kubáncov do armády ponukou vysokého platu a ruského pasu. Uniknuté dokumenty odhalili, že Rusko núti kubánskych občanov vstúpiť do ruských ozbrojených síl platmi vo výške približne 2 000 USD mesačne a okrem toho im ponúka ruský pas v priebehu niekoľkých mesiacov od registrácie, odhalilo vyšetrovanie BBC.

6:40 Pomoc USA pomôže Ukrajine začať protiofenzívu v roku 2025. Ukrajina sa bude snažiť začať protiofenzívu v roku 2025 s podporou schváleného balíka pomoci od Spojených štátov vo výške 61 miliárd dolárov, ako aj ďalších finančných prostriedkov západnej pomoci, uviedol včera poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan pre denník Financial Times.

"V týchto dňoch je dôležité naďalej si zachovať sústredenie," vyhlásil Zelenskyj počas svojho každovečerného príhovoru. "Špeciálnu pochvalu si zaslúžia bojovníci 110. samostatnej mechanizovanej brigády za to, že dnes nad Doneckou oblasťou zostrelili ďalšie ruské lietadlo Su-25," vyhlásil, bližšie informácie však neposkytol. Agentúre Reuters sa informácie nepodarilo nezávisle overiť.

Moskva podľa Zelenského netúži po mieri. "Rusko možno iba donútiť, aby Ukrajine dalo pokoj," uviedol ukrajinský prezident a dodal, že mierový summit, ktorý sa v júni bude konať vo Švajčiarsku bez účasti Ruska, musí uspieť.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu