Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Dráma chorvátskom prístave: Desivé zábery obrovského požiaru: Zhorelo 22 lodí, medzi nimi aj luxusné jachty

Plamene pohltili vyše dvadsať lodí. Zobraziť galériu (2)
Plamene pohltili vyše dvadsať lodí. (Zdroj: Facebook/Medulin FM)

MEDULIN - V utorok večer vypukol v chorvátskom prístave na Istrijskom polostrove veľký požiar. Plamene zachvátili odstavené lode.

Pri veľkom požiari, ktorý vypukol minulú noc v prístave v Meduline, zhorelo 22 člnov. Polícia dostala hlásenie o požiari v prístave Medulin o 3:55, do terénu okamžite vyrazili všetky zložky a hasičom sa asi sedem hodín darilo zabrániť rozšíreniu požiaru na zvyšné člny.

archívne video

Na Dunaji pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu zhorelo plavidlo prerobené na podnik (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Najdôležitejšie je, že zatiaľ nie sú správy o tom, že by sa pri udalosti niekto zranil. Požiar je pod kontrolou, situácia sa normalizuje a akonáhle to bezpečnostné podmienky dovolia, začnú policajti a inšpektor požiarnej ochrany vyšetrovanie,“ povedala istrijská policajná hovorkyňa Suzana Sokač.

More je vznečistené, v Medulinskom zálive plávajú kusy člnov a iný odpad. Miestni a obecní dozorcovia inštalujú zábrany, aby znemožnili ďalšie znečisťovanie mora, uvádza Medulin FM.

Požiar sa šíril z jedného člna na druhý a požiar likvidovalo 15 hasičov so štyrmi vozidlami Verejného hasičského zboru v Pule a členovia Medulinského dobrovoľného hasičského zboru.

Predpokladá sa, že počet stratených člnov bude nakoniec ešte vyšší a podľa neoficiálnych informácií sa škody pohybujú v státisícoch eur.

Dráma chorvátskom prístave: Desivé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Dvd Općine Medulin)

"Po príchode na miesto udalosti boli nezasiahnuté plavidlá rozdelené do sektorov a oddelené od zasiahnutých a počas požiaru boli horiace plavidlá oddelené od plávajúceho pontónu a požiar na nich bol uhasený," informovali hasiči z mesta Pula.

Riaditeľstvo civilnej ochrany Chorvátska oznámilo, že podľa prijatých informácií sa dym z požiaru šíri smerom k moru a okolitým budovám nebezpečenstvo požiaru nehrozí.

Prvé oznámenie polície hovorilo o siedmich horiacich člnoch, potom asi o 15 a po šiestich hodinách počet horiacich člnov stúpol na približne dvadsať, pričom niektoré sa potopili.

"Okolo piatej ma zobudil výbuch"

"Dnes ráno okolo piatej ma zobudil výbuch. Najprv som si myslel, že vybuchlo niečo blízko mňa, no o pár minút som počul druhý výbuch, no nižšej intenzity. Vstal som z postele a z balkóna som videl hustý čierny dym, ktorý sa tiahol od vjazdu na parkovisko v Meduline až po Premanturu, Pomer a ďalej. Zrejme vybuchla na člne neďaleko buď plynová fľaša, alebo nádrž,“ uviedol novinár na voľnej nohe a fotoreportér Mladen Kolenko na Facebooku a dodal, že hasiči požiar stále likvidujú.

Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu krátko pred siedmou hodinou ráno. Nikto sa nezranil.

Viac o téme: PožiarPrístavChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu