Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Európska agentúra pre lieky požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB, na ktorú cielia najnovšie vakcíny, pripomenula EMA v tlačovej správe citovanej agentúrou AFP. Mimoriadna pracovná skupina EMA vo svojom vyhlásení uviedla, že odporúčala aktualizovať vakcíny proti covidu pre očkovaciu kampaň na roky 2024/25 tak, aby sa zamerali na nový variant JN.1.

archívne video

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Spoločnostiam, ktoré v súčasnosti vyvíjajú nové vakcíny proti covidu, ktoré nie sú zamerané na JN.1, sa odporúča, aby nás kontaktovali a prediskutovali stratégie zmeny zloženia svojich vakcín," spresnila EMA.

Už neplatí stav globálnej zdravotnej núdze

EMA pripomenula, že aj keď pre COVID-19 už neplatí stav globálnej zdravotnej núdze, vírus naďalej cirkuluje a spôsobuje aj úmrtia. Najnovší epidemiologický bulletin Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) uvádza za marec približne 4500 úmrtí v súvislosti s covidom a 275.000 nových prípadov nákazy hlásených z rôznych častí sveta.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v máji 2023 odvolal stav globálnej núdze v oblasti verejného zdravia vyhlásený pre covid. Stalo sa tak viac ako tri roky po prvom zistení vírusu SARS-CoV-19 v čínskom meste Wu-chan.

Viac o téme: OčkovanieKampaňVakcínyEurópska agentúra pre lieky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu