Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Nenávisť sa Slovenskom šíri ako mor! Ďalší poslanec musel pre nebezpečné vyhrážanie podať trestné oznámenie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook / Igor Šimko)

KOŠICE - Ďalší politik sa rozhodol konať. Po atentáte na premiéra Roberta Fica sa čoraz viac ľudí vyhráža politikom smrťou. Tí to nenechávajú len tak a začali podávať vo veci trestné oznámenia. Na políciu už išiel predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, po novom aj poslanec za HLAS-SD Igor Šimko. Ten rovnaký postup odporúča každému, kto zažil rovnaké útoky.

Po atentáte na premiéra Roberta Fica, ktorý sa udial v stredu 15. mája na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej, sa veľa zmenilo. Aj keď odborníci a aj dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová so zvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim vyzývali na zastavení burcovaní vášní a odmietanie násilia. Avšak, po atentáte sa mnohým politikom objavili v elektronických schránkach, či už na sociálnych sieťach alebo mailoch, rôzne vyhrážky. Z toho dôvodu sa viacerí rozhodli konať. Medzi nimi aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, ktorý v tejto súvislosti podal trestné oznámenie v súvislosti. Vyhrážky smrťou neprišli len jemu, ale aj jeho dcére či partnerke. Počas piatka bol vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre. 

Archívne VIDEO Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po atentáte na Fica

Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po atentáte na Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyhrážok bolo podľa Šimečkových slov viacero, "konkrétnych a drastických, od konkrétnych ľudí". Pripomenul, že podobným vyhrážkam čelila roky prezidentka Zuzana Čaputová, odkedy sa na ňu začali politické útoky. Myslí si, že vyhrážkam v súčasnosti čelí aj väčšina politikov, novinárov a verejne činných osôb, ktoré vyjadrujú svoje názory. "Desivý atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) upriamil pozornosť na špirálu násilia, v ktorej žijeme," dodal s tým, že táto špirála sa stále stupňuje.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Okrem Šimečku sa však vyhrážali smrťou aj členom vlády. Medzi nimi aj ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi. "Človek, ktorý sa vyhrážal smrťou pánovi poslancovi Glückovi aj mne, je myslím už v týchto chvíľach obvinený. Polícia ho má, je zaistený. Rovnako prišli vyhrážky predsedovi Nitrianskeho samosprávneho kraja Becíkovi. Viem ešte o nejakých ďalších, ale tam polícia koná. Keď budeme mať páchateľov, tak vás budeme priebežne informovať o celom stave,“ povedal v piatok v rozhovore pre Pravdu. Rovnako sa vyhrážali aj poslancovi za Smer Richardovi Glückovi, ktorý má podľa šéfa Zboru poradcov predsedu vlády Erika Kaliňáka sprísnený bezpečnostný režim "s ohľadom na závažnejší typ vyhrážania, ktorému čelí". Uviedol to pre denník Pravda

Podľa našich informácií sa mali vyhrážať napríklad predsedovi Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislavovi Becíkovi, ktorému niekto pod príspevok napísal "Zastrelím ťa ty hajzel." Líder kandidátky strany Hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu preto podal trestné oznámenie.

Branislav Becík však podľa Matúša Šutaja Eštoka nebol jediný. Vyhrážky prišli aj ďalším významným činiteľom či bezpečnostným zložkám. "Tí, ktorí želajú smrť premiérovi, dnes želajú smrť aj predstaviteľom bezpečnostných zložiek. Máme zachytené prípady, kedy sa vyhrážajú napríklad pánovi poslancovi Glückovi. Ľudí, ktorí sa vyhrážajú novozvolenej predsedníčke Súdnej rady Marcele Kosovej (pozn. redakcie)," prezradil minister vnútra. 

Výhražnú správu dostal aj Jaroslav Naď, ktorému do súkromnej správy na messengeri napísali, "Skap, ty chu*. Pôjdeš za Fica, ty chu*," zverejnil vyhrážku na sociálnej sieti.

Aj ďalší poslanec

Po novom sa však pre rovnaký krok rozhodol aj poslanec za koaličnú stranu Hlas Igor Šimko. "Ako ústavný činiteľ, poslanec NRSR som vyhodnotil reakcie na sociálnych sieťach voči mojej osobe ako nebezpečné vyhrážanie, ktoré mi bráni aj vo výkone mojej pozície poslanca NRSR medzi ľuďmi a z dôvodu obavy o svoj život a mojej rodiny som dnes v Košiciach podal trestné oznámenie. Viem, že takýto krok urobili aj ďalší poslanci. Týmito prípadmi sa už zaoberajú špecializované útvary OČTK," napísal na sociálnej sieti. Následne sa poďakoval všetkým bezpečnostným zložkám za nasadenie a ich prácu a premiérovi zaželal skoré uzdravenie. Ako dodal, ľudia na Slovensku sa bez ohľadu na ich postavenie musia cítiť bezpečne všetci. 

Ako uviedol pre Topky.sk, podľa časovej stopy vyhrážky smrťou začali pribúdať po atentáte na premiéra. "Podklady má OČTK, nemôžem to konkretizovať. Tento postup odporúčam všetkým ľuďom, nielen politikom, ale všetkým ktorí zaznamenajú čo i len náznaky toho, že pre svoj názor (ktorý prezentujú v medziach zákona) majú pocit, že ich niekto označí za terč, prípadne sa im vyhráža fyzickou likvidáciou. Za mňa musí nastať nulová tolerancia na fyzické ataky, alebo schvaľovanie takého konania. Politik musí zniesť kritiku vecnú na témy, ktoré rieši, či komentuje, nie však ataky ktorými sa vzbudia vášne alebo pri nich nemá pocit bezpečia seba alebo rodiny," uviedol pre Topky.sk. 

Viac o téme: Trestné oznámenieOČTKIgor ŠimkoAtentát na Roberta Fica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu