Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Napätie sa stupňuje! Európsky trh je čoraz viac závislý od Pekingu: Veľké varovanie šéfa NATO Stoltenberga

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg upozornil na problém narastajúceho vplyvu EÚ od čínskej ekonomiky Zobraziť galériu (4)
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg upozornil na problém narastajúceho vplyvu EÚ od čínskej ekonomiky (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo, Getty Images)

BRUSEL/PEKING – Vojna na Ukrajine priniesla veľké zisky pre krajiny, ktoré majú aktívne obchodné vzťahy s obidvoma stranami konfliktu. Medzi najväčšie krajiny sem patrí Čína. Európa sa stáva čoraz viac závislá na obchodovaní s týmto ázijským gigantom. Stalo sa to aj po tom, ako boli na Rusko uvalené ekonomické sankcie. Európsky trh je podľa analytikov už presýtený čínskymi produktmi, ktoré konkurujú domácim výrobcom.

archívne video

Čína kúpila licenciu na lietajúce auto Aircar (Zdroj: TASR/Jarolav Novák)

V utorok 23. apríla sa Európska únia zamerala na výrobcu bezpečnostných skenerov Nuctech. Ide o prípad, ktorý už dlhé roky rieši spor medzi európskym a čínskym trhom. Holandsko-poľskú spoločnosť viedol v minulosti syn bývalého čínskeho prezidenta Chu Haifeng. Vyšetrovatelia EÚ sa chceli zamerať na bohaté štátne dotácie, ktoré sa podľa analytikov vyskytujú v hojnom počte. Ako uvádza POLITICO, takýmto spôsobom sa im darí podkopávať európskych rivalov. 

Čínska misia v EÚ sa vyjadrila, že "razia v spoločnosti Nuctech dáva do popredia neustále zhoršovanie podnikateľského prostredia EÚ, pričom vysiela negatívny signál všetkým zahraničným spoločnostiam, ktoré tu pôsobia".

Tvrdší postoj

Rokovania medzi Pekingom a Bruselom stoja na bode mrazu, prípadne je EÚ voči Číne ústretová. Problémom sú už zmieňované štátne dotácie pre zahraničné firmy, následná nadmerná kapacita v ťažkom priemysle a to predovšetkým v sektoroch na výrobu ocele, hliníka a v odvetví "zelenej" energie. Vo všetkých prípadoch majú lepšie podmienky zahraničné firmy ako domáci európski výrobcovia.  

Napätie sa stupňuje! Európsky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V súčasnej dobe však EÚ zaujala tvrdší postoj, keďže podľa Bruselu potrebuje chrániť kľúčové technológie. Už v októbri minulého roka začal Brusel vyšetrovať štátnu podporu pre čínsku výrobu automobilov na elektrický pohon. Následne sa pustil do veterných turbín a nemocničného vybavenia. Cieľ má byť jasný, a síce vyvážiť partnerstvo medzi EÚ a Čínou. 

Odkaz von der Leyenovej

Európska únia má v zálohe niekoľko opatrení na ochranu vlastných výrobcov. Otázkou však zostáva, či to bola len forma zastrašenia konkurencie, alebo je Brusel ochotný ich zaviesť aj v prípade, ak by tým utrpela čínska ekonomika. "Vždy sme boli za férovú súťaž. Nemôžeme však súhlasiť s tým, ako Čína zaplavuje európske trh masívne dotovanými automobilmi na elektrický pohon. Proti tomuto bojujeme. Konkurencia áno, damping nie. Toto by malo byť naše motto," vyjadrila sa šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (4)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Damping je snaha zahraničných obchodníkov sprostredkovať tovar na európsky trh za veľmi nízke ceny. Ceny môžu byť nízke napríklad vďaka tomu, že v krajine výroby tovaru bola produkcia dotovaná štátom, alebo spoločnosti oveľa viac tovaru a následne poskytli nepredané výrobky na trh za nízke ceny. Uvádza to Európsky parlament. 

Majstrovský ťah Pekingu

Tvrdší postoj Európy prináša výhody aj nebezpečenstvá. Na jednej strane sú s tým spokojné USA, ktoré podľa slov svojich štátnikov boli častokrát sklamané z prívetivej a umiernenej rétoriky voči Pekingu. Na strane druhej musí byť Brusel pripravený ráznu odpoveď Pekingu, čo zrejme vyvrcholí obchodnou vojnou. 

Napätie sa stupňuje! Európsky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Peking je v tomto ale majster. Už viackrát v histórii sa potvrdilo, že Čína ako taká nepodnikne priame kroky proti EÚ, ale bude sa snažiť rozoštvať Západ zvnútra. Bolo to napríklad v prípade uprednostnenia lietadiel Boeing pred Airbusom alebo rozhodovaním sa o kúpe francúzskeho a španielskeho vína. Čína týmito krokmi prinútila v roku 2013 vtedajšieho komisára EÚ pre obchod Karla De Guchta, aby ustúpil od svojej ofenzívy proti pekinskému telekomunikačnému a solárnemu priemyslu.

Nedávno podnikol Peking rázne kroky, keď odmietol dodávky vzácnych hornín gália a germánia, dvoch materiálov používaných pri výrobe čipov. Reagoval tak na nátlak USA voči Holandsku, ktoré malo zablokovať predaj pokročilých zariadení na výrobu čipov do Číny.

Varovanie NATO

"V minulosti sme urobili chybu, ke sme sa stali závislými od ruskej ropy a plynu. Nesmieme opakovať túto chybu aj s Čínou," povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Bývalý európsky diplomat pre vzťahy s Áziou Gunnar Wiegand však doplnil, že vždy existuje riziko odvetných opatrení. "Je to však niečo, čo by nikoho v EÚ nemalo odradiť od používania starostlivo navrhnutých (ekonomických) nástrojov, ktoré sú plne kompatibilné s WTO," povedal na záver s tým, že by bolo chybou keby EÚ tieto nástroje nepoužila len z pocitu strachu a následnej odvety zo strany Číny. 

Viac o téme: EkonomikaOpatreniaDotácieČínaJens StoltenbergUrsula von der LeyenováEurópsky trehZahraničné firmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu