Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Politici si pripomínajú 105. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika: Želajú si podobného štátnika

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Generál Milan Rastislav Štefánik vynikal zdravým sebavedomím a odvahou čeliť výzvam. Je vzorom pri boji za slobodu a demokraciu. Viacerí politici a politické strany sa na tom zhodli pri príležitosti pamätného dňa 105. výročia Štefánikovho tragického úmrtia.

VIDEO

Na Bradle si uctili pamiatku tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Štefánik bol podľa podpredsedu koaličného Smeru-SD a ministra financií Ladislava Kamenického nielen úspešným štátnikom, ale aj diplomatom, vedcom, astronómom a cestovateľom. "Pre mňa je Štefánik jednou z najväčších inšpirácií, nielen v umení, ale aj v práci," zdôraznil na sociálnej sieti. Poukázal tiež na to, že uplynulo 100 rokov od položenia základného kameňa mohyly na Bradle, kde je Štefánik pochovaný.

"Prešiel celý svet, no nikdy nezabudol na svoj rodný kraj i celý národ, ktorému vydobyl to najdôležitejšie v podobe vlastného štátu. Večná mu česť a sláva! Nikdy nezabudneme," uviedla koaličná strana Hlas-SD na sociálnej sieti. Podpredsedníčka Hlasu-SD a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková doplnila, že Štefánikova vízia a odhodlanie nám pripomínajú, aké dôležité je mať odvahu čeliť výzvam a zasvätiť život službe druhým. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vyzdvihol Štefánikove zásady vlastenectva, demokracie a humanizmu.

Podľa opozičného KDH by sme sa na Štefánika nemali pozerať s nostalgiou. "Prajme si, aby po jeho vzore vyrástol na Slovensku podobný politik európskeho formátu," povedal líder kresťanských demokratov Milan Majerský. Hnutie poukázalo aj na Štefánikovu pracovitosť, odvahu, zdravé sebavedomie, vizionárstvo, noblesu či európsky rozmer ako politika.

Štefánikov život je podľa opozičného Progresívneho Slovenska príkladom oddanosti slobode a presvedčeniu, že demokracia je základom silnej a prosperujúcej spoločnosti. Štefánikova odvaha a vášeň pre demokraciu podľa hnutia formovali našu krajinu.

"Aj napriek predčasnej tragickej smrti nám generál Štefánik zanechal obrovské a nemenné posolstvo o neutíchajúcom boji za slobodu, demokraciu a odmietanie totalitných režimov," poznamenal na sociálnej sieti exminister obrany a predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď. Úlohou je podľa neho živiť a zachovávať toto posolstvo.

SNS vyzdvihla, že Štefánik bol veľmi spravodlivý, mal dobré kritické myslenie a uvedomoval si potrebu úzkej spolupráce so susednými krajinami. "Zaslúžil sa o reprezentáciu Slovenska svojimi znalosťami, či už vynálezmi, jeho postavením a úspešnou, intenzívnou diplomatickou a vojenskou činnosťou," podotkla na sociálnej sieti. 

VIDEO

Pod mohylou M. R. Štefánika sa strhla bitka o transparent (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Na Bradle si uctili jeho pamiatku

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Na pietnej spomienke pri mohyle sa zúčastnili stovky ľudí, vrátane predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho.

Politici si pripomínajú 105.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Fico vo svojom príhovore podčiarkol, že základný kameň mohyly na Bradle bol položený pred 100 rokmi. "Naše politické slovenské more je také rozčerené, že potrebujeme maják. Potrebujeme mohylu, o ktorú sa môžeme v týchto ťažkých situáciách oprieť, naberať tu sebavedomie," zdôraznil. Poukázal na to, že aj v čase, keď bol Štefánik v zahraničí, v myšlienkach mal stále Slovensko a spoločný štát s Českom. "Oprávnene ho môžeme považovať za najväčšieho Slováka všetkých čias," podotkol Fico.

Politici si pripomínajú 105.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)
Politici si pripomínajú 105.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Zvolený prezident Peter Pellegrini upriamil pozornosť na politický, vzdelanostný, strategický a diplomatický rozmer Štefánika. "Odkaz Štefánika je jasný. Vždy si hrdo bráňme a presadzujme náš národnoštátny záujem tak, aby to nemusel za nás robiť niekto iný. Pretože iba tak si budujeme rešpekt a vážnosť u partnerov vo svete," povedal. Rozdelená spoločnosť, bojujúca sama proti sebe, nemá podľa Pellegriniho šancu držať krok so svetom.

Politici si pripomínajú 105.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

S príhovormi vystúpili aj podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD), veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Rudolf Jindrák, veľvyslanec Francúzska Pascal Le Deunff a veľvyslankyňa Talianska Catherine Flumiani. Duchovné slovo predniesol generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko. Prítomných na začiatku pietnej spomienky privítal primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran.

Politici si pripomínajú 105.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Zomrel 4. mája 1919

Štefánik patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenských dejín, bol významný diplomat, politik, štátnik, vojak a tiež vedec, astronóm a cestovateľ. Bol jedným zo zakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov. Zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy. Spolu s talianskymi letcami je pochovaný na mohyle na vrchu Bradlo, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Výročie úmrtia Štefánika je na Slovensku pamätným dňom.

Taraba rokoval o vstupe Slovenska do Frankofónie

Taraba počas rokovania s výkonnou riaditeľkou organizácie Caroline St-Hilaire v Paríži zdôraznil odkaz M. R. Štefánika a jeho prepojenie na frankofónnu kultúru a jazyk. Taraba rovnako zvýraznil množstvo významných francúzskych investorov pôsobiacich na Slovensku a z toho prameniacu pripravenosť Slovenska inštitucionálne podporovať rozvoj vzťahov s frankofónnymi krajinami, rovnako podporovať výučbu francúzskeho jazyka a kultúrnu výmenu na školách a medzi štátmi. 

"Slovensko má bohatú históriu spájanú aj s francúzskymi dejinami. Mier po výhre Napoleona po bitke pri Slavkove sa podpisoval v Bratislave. Štefánik bol generál francúzskej armády a Paríž mu bol dlhým rokom útočiskom. Slovensko sa stalo domovom výrazných francúzskych investícií. Osobne ako člen vlády, ktorý má pozitívny vzťah k frankofónii, využívam príležitosť preskúmať možnosti, aby sa Slovensko stalo stálym členom významného klubu Frankofónie. Slovensko by to obohatilo a otvorilo by nám to nové obzory a príležitosti," zdôraznil Taraba. Schvaľovaniu Slovenska do Medzinárodnej organizácie Frankofónie bude podľa Tarabu predchádzať proces oficiálneho podania prihlášky a hodnotenia.

Viac o téme: PoliticiVýročieMilan Rastislav Štefánik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu